digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Otvorene prijave za kurs Uvod u izučavanje islama II: Nastavak i unapređenje uspješnog projekta

Autor: Septembar 19, 2023 0

S obzirom na pozitivne ocjene učesnika, Fakultet nastavlja realizaciju ovog programa i u narednom periodu, uživo i online putem, a kao i ranijih godina, održavat će se u prepoznatljivom i historijski značajnom ambijentu Fakulteta. Prijave su otvorene do 30. septembra ove godine.

Na temeljima programa “Diploma u islamskim naukama“, realizovanog u periodu od 2005. do 2022. godine, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu organizuje program cjeloživotnog obrazovanja „Uvod u izučavanje islama II“.

„Program je otvoren za sve koji žele učiti bez obzira na lična uvjerenja i opredjeljenja. Dosadašnji polaznici dolazili su iz različitih sfera društva, bili su to studenti postdiplomci, novinari, diplomate, penzioneri, uposlenici u školstvu, kulturi, politici, upravi i nevladinom sektoru, muslimani i nemuslimani, domaći ljudi i stranci. Namijenjen je svima koji žele steći nove uvide i produbiti postojeća znanja o temeljnim pojmovima, vrijednostima i vjerovanjima koja su oblikovala muslimansko mišljenje, duhovnost i umjetnost, te društvene i pravne ustanove, posebno na tlu Bosne i Hercegovine i koji su završili prvi nivo ovog programa“, istakli su organizatori.

Uvod u izučavanje islama II je nastavak ranije pokrenutog programa “Diploma u islamskim naukama“, čime je „Fakultet islamskih nauka želio dati svoj doprinos ispravnom artikuliranju osnovnih postulata islama i razbijanju brojnih stereotipa o islamu, a modernom čovjeku omogućiti da se na argumentiran način aktivno uključi u brojne debate koje tretiraju pitanja religije i međureligijskog dijaloga“.

Nakon uspješne realizacije 2021. godine, u online formatu u uslovima pandemije, program je stekao međunarodni karakter. S obzirom na pozitivne ocjene učesnika, Fakultet nastavlja realizaciju ovog programa i u narednom periodu, uživo i online putem. Program se, kao i ranijih godina, održava u prepoznatljivom i historijski značajnom ambijentu Fakulteta.

Intenzivan kurs kroz devet modula

Razumijevanje Kur’ana u savremenom dobu, Razumijevanje hadisa u savremenom dobu, Razumijevanje islamskog prava u savremenom dobu, Izbor iz klasičnih teoloških učenja, Uvod u studije islamske civilizacije, Predodžbe o islamu i muslimanima u historiografiji i književnosti balkanskih kršćana, Odabrane teme savremenog islamskog mišljenja, Islam i psihologija te Islamska pedagogija – devet je modula koje će program kursa obuhvatiti.

Trajanje programa je, prema planiranom, od 16. oktobra 2023. do kraja januara 2024. godine. Predavanja će se održavati utorkom i četvrtkom od 18:00 do 20:00 sati.

Uslovi za upis, troškovi i vrednovanje

Uslovi za upis na kurs su sljedeći: 1) univerzitetska diploma iz bilo koje discipline, ili 2) diploma četverogodišnje srednje škole i najmanje tri godine radnog iskustva; 3) završen program Diploma u islamskim naukama (prvi nivo); 4) završen Kurs „Uvod u izučavanje islama I“.

Tokom kursa će biti vrednovano pohađanje nastave i aktivno učešće na časovima (minimalno 80%), pisani rad / esej o odabranoj temi u saradnji s mentorom, a u slučaju da kandidati žele ostvariti ECTS bodove, polagat će dodatni ispit iz oblasti koje su slušali tokom kursa. Učesnicima će, shodno ispunjenju spomenutih očekivanja, biti dodijeljeni certifikati.

Troškove programa snose učesnici, a cijena je 450 KM, što uključuje i dio literature u digitalnom formatu, dostupne na otvorenim internet stranicama i portalima. Uplatu će biti moguće realizovati u dvije jednake rate.

Obrazac za prijavu na kurs kao i detaljnije informacije o kursu dostupne su na web stranici Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu www.fin.unsa.ba. Popunjen obrazac se može poslati na e-mail: isi@ fin.unsa.ba ili putem pošte i lično na adresu: Fakultet islamskih nauka, Ćemerlina 54, 71000 Sarajevo; putem faksa: +387 33 251 044.

Prijave se primaju najkasnije do 30. septembra 2023. godine.

Dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti od koordinatora projekta Vedada Hurića ili direktorice programa prof. dr. Zehre Alispahić slanjem upita na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili zehra.alispahić@fin.unsa.ba.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine