digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Halal-certifikat za "Pekar Delibašić"

Autor: redakcija Februar 26, 2015 0

Agencija za certificiranje halal kvalitete obavještava javnost i konzumente halal proizvoda da je OR "Pekar Delibašić" Kakanj uspješno implementirala zahtjeve Halal standarda BAS 1049:2010.

 

Pekar Delibašić je obrtnička radnja koja se bavi proizvodnjom i prodajom hljeba, peciva, tjestenine i kolača. Na području opštine Kakanj i šire, pekara plasira preko 20 vrsta hljeba, 100 vrsta peciva slanog i slatkog programa, razne vrste torti i kolača. Pekara ima savremene pogone u kojima je zaposleno više od 20 radnika.

Certifikacijskim auditom koji je izvršen početkom februara ove godine utvrđeno je da OR "Pekar Delibašić" Kakanj ispunjava sve zahtjeve propisane Halal standardom BAS 1049:2010, te da joj se može uručiti halal certifikat.

Procesom halal certificiranja obuhvaćeni su pogoni za proizvodnju hljeba, peciva i tjestenine, te kolača i torti. Proizvodi na tržištu će biti označeni znakom halal kvalitete.

U pekarskoj industriji, za poboljšanje kvaliteta proizvoda, produžanje roka trajnosti hljeba i peciva te regulisanju tehnološkog procesa primjenjuju se aditivi sa funkcionalnim svojstvima emulgatora, oksido‐redukcionih sredstava za tretiranje brašna, konzervanasa, pojačivača aroma, kiseline i enzimski preparati. Da bi se aditivi mogli koristiti u pekarskoj industriji za proizvodnju halal proizvoda neophodno je utvrditi njihov halal status. Ukoliko se aditiv dobija iz smješe različitih aditiva, svi oni moraju zadovoljiti halal status. Također nosač aditiva mora biti halal. Aditivi imaju halal status ako se dobijaju iz potpuno čistih i dozvoljenih sirovina. Te sirovine dobijaju se iz biljaka i životinja dozvoljenih po islamskim propisima. Također, da bi hljeb i peciva bili halal žitarice od kojih se dobija brašno ne smiju biti GMO porijekla.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine