digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Na sutrašnjoj konferenciji o genocidu govorit će najistaknutiji znanstvenici u ovoj oblasti

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizuje Međunarodnu konferenciju "Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju" koja će se održati 12. i 13. maja 2015. u Gazi Husrev - begovoj biblioteci.

 

Dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici bit će obilježena 11. jula 2015. godine. Genocid u Srebrenici je najgori masakr koji se desio na tlu Evrope od Holokausta.

Najmanje 8.372 Bošnjaka, muškaraca i dječaka, je sistematično pogubljeno od strane vojske i policije Republike Srpske. Genocidu 1995. godine prethodio je masakr i etničko čišćenje na području cijele Bosne i Hercegovine od početka rata 1992. godine.

U okviru konferencije danas u 19 h, u auli Gazi Husrev – begove biblioteke će biti otvorena izložba “Masovne grobnice u Bosni i Hercegovini” autora Muhameda Mujkića. Izložba će biti otvorena do 21. maja.

Cilj konferencije je otvoriti prostor za dijalog o negiranju genocida, kolektivne memorije i sjećanja, kao i uspostaviti mrežu naučnika i istraživača koji rade na ovim pitanjima.

Oficijelni jezici konferencije su bosanski i engleski sa obezbijeđenim simultanim prijevodom. Uvodničari će, pored predstavnika Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, biti Amor Mašović, Sir Geoffery Nice i  Waqar Azmi. Ostali izlagači su istaknuti znanstvenici i istraživači poput Samula Tottena, Normana Cigara i dr. Detaljnije o zilagačima i programu konferencije možete vidjeti OVDJE.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine