digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Francuski muslimani su žrtve terorističkih napada u Parizu, ali i oni koje okrivljuju

Autor: Decembar 02, 2015 0

Iz  redovne rubrike Dnevnik imama:  Abduselam ef. Fetić, imam u Parizu

 

Nakon terorističkih napada u Parizu 13. novembra 2015. godine muslimani Francuske su, kao i svi njeni građani, žrtve terorizma. Život nakon posljednjih napada se umnogome promijenio. U strahu i velikom oprezu se djeca vode u školu, ide na posao... Pored toga oči su uprte u muslimane, neko i verbalno, ali većina pogledom, okrivljuje muslimane za sve što se desilo.
Francuski muslimani moraju imati puno strpljenja – sabura i mudrosti da povrate poljuljano povjerenje i da ne dozvole da strah i predrasude zavladaju.

 

U Pariškom regionu živi 2 miliona muslimana, ima blizu 400 mesdžida, a zadnjih desetak godina izgrađeno je nekoliko impozantnih džamija koje je u velikoj mjeri pomogla država. U nekim gradovima na jugu Francuske ima više mesdžida nego crkava.

 

Petak trinaesti

Petak je večer, 13. novembar 2015. godine, za mnoge Parižane večer za šetnju i odmor nakon radne sedmice, a za neke sujevjerne sretan dan ili... 
Prepun je nacionalni stadion u pariškom predgrađu San-Deni (Saint Denis), gdje je u toku utakmica Francuska – Njemačka, dok većina Bošnjaka prati utakmicu Bosna i Hercegovina – Irska.

U 9 sati i 16 minuta čuje se prva eksplozija nedaleko od Stadiona Francuske, međutim većina od 80 hiljada gledalaca bezbrižno prati utakmicu misleći da se radi o petardi.

U Parizu, na trgu Republike, čuju se pucnji, na desetine nastradalih, i dalje se čuju pucnji nedaleko od Trga.

Tek za nekih pola sahata saznajem i to od rodbine preko Vibera da se desio teroristički napad. Vijesti javljaju da u centru Pariza i kod Stadiona Francuske ima najmanje 18 poginulih i desetine ranjenih, veliki broj talaca. Strah se povećava zajedno sa brojkom koja za nekih sahat vremena raste na 128 poginulih i više od 500 ranjenih.

Krivac za ovaj teroristički napad je „islamski“ terorizam ili „Islamska“ država. Kako ovo „islamski/ska“ para srce.

Terorizam nije islamski

Kako iko može masakr, samoubistva, ubijanje nevinih, djece ili starih ljudi opravdati islamom? Zar se Hilafet gradi strahom i terorom? Kako se samoubistvo može smatrati šehidlukom ili „samošehidlukom“? Je l' to oni uče isti Kur'an koji kaže o našem Poslaniku, s.a.v.s.: „Da si bio grub i osor razbježali bi se od tebe“ – ili im njegovo učenje grla ne prelazi i u glavu ne ulazi? 
Mnogo je pitanja koje nemamo hrabrosti ni da postavimo, a kamoli da na njih odgovorimo. Najlakše nam je da okrivimo druge za naše probleme.
Mržnja nije put islama!

Osuda terorističkih napada u Parizu

Bošnjački vjersko-kulturni centar Džemat Pariz je na vanrednoj sjednici 14. novembra 2015. godine izdao proglas koji je poslan predstavnicima francuske vlasti i predsjedniku Francuske, a koji glasi: „Povodom sinoćnjih terorističkih napada koji odniješe 129 nevinih života, sa preko 300 povrijeđenih, nanoseći bol, strah i tugu porodicama nevinih žrtava, te svim građanima Republike Francuske, Evrope i cijeloga svijeta, iskazujemo saosjećanje i dijelimo bol sa porodicama nevinih žrtava, te svim građanima Francuske.

Bezrezervno i oštro osuđujemo ovaj i svaki čin terorizma, čije su žrtve sinoć bili naši sugrađani, dok svakodnevno slušamo o žrtvama ove gnusne pojave u cijelom svijetu.

 

Sigurno ima više od 15 hiljada bošnjačkih porodica u Francuskoj.
Džemati su povezani kroz Islamsku zajednicu Bošnjaka u Francuskoj koja prihvata Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kao krovnu organizaciju. Bošnjaci u Francuskoj kao i diljem Evrope i svijeta su faktor napretka i sigurnosti, žive od svoga rada boreći se za pristojan život.

 

Danas je sav svijet žrtva terorizma koji nema ni vjeru ni naciju, a ni srce ni dušu.
Posebno nas pogađa pripajanje ove ružne pojave islamu, našoj vjeri koja nas uči samilosti prema svemu i da je onaj koji ubije nevinu osobu kao onaj koj je sve ljude pobio.

Pozivamo naše sugrađane da ostanemo jedinstveni, hrabri i nepokolebljivi pred strahom i predrasudama ovih strahota koje su se nadvile nad Francuskom i cijelim čovječanstvom.

Čuvajmo vrijednosti slobode, bratstva i jednakosti koje odlikuju francusko društvo. Pozivamo Vladu Republike Francuske i njene institucije da zaštite svoje građane i sve nevine ljude u svijetu.“

 

Cijeli tekst u Preporodu od 1. decembra 

 

 

 

 


 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine