digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Angažman IZ u zaustavljanju ekstremizma

Autor: Elvir Duranović Decembar 03, 2015 0

No, međutim posljednjih desetljeća pojavila su se u Bosni i Hercegovini nova „shvatanja“ islama koja vjekovnu tradiciju muslimana u našoj zemlji žele da „isprave“ i nauče Bošnjake „pravoj“ vjeri i pravilnom izvršavanju obreda.

Kao posljedica toga, među Bošnjacima su se pojavili militantni ekstremisiti koji se vješto služe islamskom retorikom da bi opravdali svoj krvavi pir. Paradigma umjerenih i tolerantnih muslimana u Europi koju su Bošnjaci vjekovima stvarali u očima zapadnog, kršćanskog svijeta, dirigovana iz stranih centara moći, postepeno se mijenja u sliku militantnih terorista spreminih na stravične zločine poput napada na policijsku stanicu u Bugojnu. Bez obzira da li je teroristički akt na policijsku stanicu u Bugojnu naručen sa strane ili je idejno djelo ovdašnjih terorista, ono predstavlja otvoren napad na paradigmu umjerenih i tolerantnih muslimana koji žive u Bosni i Hercegovini, te zbog toga Islamska zajednica, kao baštinik vjerske tradicije Bošnjaka, ne smije stajati po strani, već se treba angažirati na suzbijanju i uklanjanju takvih pojava. Da bi se u tome uspjelo potrebno je, naravno prvenstveno uz radnje koje provode državni organi, poduzeti niz aktivnosti. Islamska zajednica i njene obrazovne institucije trebale bi više prostora u nastavnom planu i programu posvetiti savremenim islamističkim pokretima općenito, a posebno onim koji djeluju u Bosni i Hercegovini. Budući imami i vjeroučitelji trebaju biti upoznati s osnovnim podacima o njima kako bi im se, u ideološkom smislu, znali na adekvatan način suprostaviti, i svoje džematlije upoznati s njihovim pogubnim učenjm i djelovanjem. Također je potrebno detaljnije izučavati predislamsku povjest, kulturu i tradiciju Bošnjaka, njihovo mjesto u životu današnjih muslimana i vjersku utemeljenost, jer se još uvijek na islamskim obrazovnim institucijama i u literaturi više raspravlja o arapskoj, nego o bošnjačkoj predislamskoj tradiciji.[1] Na taj način imami i vjeroučitelji bi stekli neophodnu sigurnost prlikom raspravljana s predstavnicima različitih islamističkih skupina. 

To su samo neke od aktivnosti koje bi pomogle Bošnjacima na očuvanju paradigme umjerenih i tolerantnih muslimana i sprječavanju djelovanja militantnih terorističkih grupa čijim  pogubnim djelima svjedočimo

 

Vezano

Osobenosti bosanskog islama kroz prizmu Kur'ana i sunneta

Odlike "bosanskog islama"

 

 


 

[1] Izučavanje arapske predislamske tradicije i odnosa islama prema njoj dobro je da bi se shvatio obrazac po kojem se islam širio u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine