digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U borbi protiv upotrebe droga i alkohola

Autor: Senad Agić Februar 27, 2016 0

Poslanik a.s. nas uči da roditelj svome djetetu ne može u naslijeđe ostaviti ništa bolje od lijepog islamskoga odgoja.

Dok su im djeca mala, roditelji čine sve što je u njihovoj moći da svoje dijete zaštite od bilo kakve opasnosti po njihov fizički razvoj; paze ih čak i od mogućeg zla očiju nepoznatog gosta, uče ih kako da izbjegavaju opasne situacije dok se igraju, dok prelaze ulicu, vode računa o svakom zalogaju, koji im u usta sa bismillom stvaljaju. Međutim, koliko ti isti roditelji vode računa o svojoj djeci kada poodrastu, kada ulaze u tzv. magareće godine, kada uticaj okoline, škole i školskih drugova i drugarica zamjenjuje uticaj roditelja, koji zbog prezauzetosti na poslu ili društvenim aktivnostima, odgajanje svoje djece u presudnim godinama prepuštaju slučaju.

 

Tim i takvim roditeljima preporučujemo i posvećujemo slijedeće naputke, koji će im otvoriti oči i skrenuti pažnju na faktore rizika i faktore zaštite, kao i na zamke i trikove kojima se tinejdžeri služe da zavaraju čak i najopreznije roditelje.

 

 

Faktori rizika:

 

  1. Haotična kućna atmosfera.
  2. Nesposobnost roditelja da efikasno odgajaju djecu.
  3. Slabo i nedovoljno međusobno kokomuniciranje između djece i roditelja.
  4. Neprimjereno ponašanje u učionici, naglašena agresivnost ili stid.
  5. Loše ocjene (slab akademski napredak).
  6. Nemotiviranost za uč
  7. Nesposobnost suočavanja sa problemom.
  8. Uzimanje za prijatelje školskih drugova devijantnog ponaš
  9. Verbalno odobravanje upotrebe droge.
  10. Mentalna poremećenost roditelja.

 

Faktori zaštite:

 

  1. Jake porodične veze.
  2. Izražena roditeljska paž
  3. Jasno izražena roditeljska očekivanja sa konsekvencama.
  4. Akademski uspjesi.
  5. Jake veze sa društvenim, vjerskim i školskim institucijama.

 

Vjerovali ili ne, tinejdžeri su uspješniji u varanju svojih roditelja više nego mi to mislimo. Kako u ovom uspijevaju?

 

Zamolili smo jednog tinejdžera da nam otkriju svoje „tajne“. Čitajte, ima dosta toga ovdje za naučiti:

 

  1. Tinejdžer insistira na odlasku kod svog jarana dok su mu roditelji na sijelu kod prijatelja. Dok su roditelji na sijelu, njihovo dijete se, zajedno sa grupom prijatelja, vraća kuć (Ovo se najčešće događa za vrijeme praznika i drugih važnih datuma.)
  2. Prilikom održavanja večernjih časova plesa u školi npr., tinejdžerima se dozvoljava da čas napuste u bilo koje doba. Mnogi parovi naprave koji snimak kao „dokaz“ da su prisustvovali, a potom odlaze u praznu kuću ili skrovito mjesto gdje se „druže“ na nedozvoljen nač
  3. Zajednička veselja, predavanja, festivali i sl. Programi, pa čak i kada se održavaju u džamiji (Islamskom centru), nisu najbolje praćeni od odraslih, tako da ih tinejdžeri mogu napustiti u bilo koje doba, otići u obližnju šumicu, park da preuzmu drogu, cigaretu i sl. Tom prilikom, mlađi studenti mogu biti ugošćeni od starijih u njihovom automobilu i tako se odvesti na još „sigurnije“ i udaljenije mjesto. (Može zvučati nevjerovatno da stariji studenti imaju interesa za druženjem sa mlađim, ali to se često deš)
  4. Po dolasku iz škole, kada su roditelji još uvijek na poslu ili u podmirivanju, djeca se okupljaju u praznim kućama i rade šta im je volja. Problem sa ponašanjem nije limitiran samo na vikende, a ni seksualne aktivnosti nisu isključ
  5. Prilikom odlazaka djece na spavanje kod prijatelja (Sleep-Over), tinejdžeri često uspiju da se kasno iza ponoći iskradu i odšetaju na skrovito mjesto ili budu odvezeni na dogovoreno odrediš
  6. Odraslija djece se ne ustručavaju da čak potkradaju roditelje koji u kućama drže alkohol, tako što popijeno iz njihovih boca nadomiruju vodom da se ne primjeti manjak sadrž
  7. Jedan od najčešće upotrebljavanih trikova je kada djeca, pod izgovorom da idu školskim drugovima radi zajedničkih školskih projekata ili domaće zadaće, vrijeme provode u odavanju seksu, alkoholu ili drogi.
  8. Mnogi roditelji nasjedaju na činjenicu da je bezbrižno dopuštati muškoj djeci slobodu u izlascima i slobodnom ponašanju, dok to isto zabranjuju ženskoj djeci, premda su muška djeca upravo ta koja uglavnom iniciraju, osmišljavaju i realiziraju ove obmanjujuće planove.
  9. Neki roditelji, također, misle da se u mreže zavisnosti uvlače samo djeca slabijeg materijalnog stanja. Međutim, statistike pokazuju da su pojave upotrebe alkohola i druge češće u porodicama srednjeg i jačeg imovnog stanja.

 

Ovi trikovi mogu izgledati bezazleno, međutim, djeca koja se jednom nađu u stanju drogiranosti, činiće sve, pa i lagati i krasti, samo da nastave sa svojim ovisničkim ponašanjem.

 

Kako ustanoviti da li Vam dijete upotrebljava drogu  ili alkohol?

 

Neki od znakova da dijete nije u sasvim normalnom stanju i da je možda pod uticajem sredine počelo upotrebljavati narkotike:

 

  1. Dijete se povlači i postaje depresivno.
  2. Raspored obroka je promijenjen, neredovno uzimanje hrane.
  3. Postaje neprijateljski raspoloženo, nekooperativno i ne pridržava se pravila u dolascima kuć
  4. Veze sa članovima porodice se naglo pogorš
  5. Vrijeme provodi sa novim druš
  6. Gubi interes za hobijima i sportskim aktivnostima.
  7. Ima poteškoća sa koncentracijom.
  8. Oči su crvene boje, nos curi, a ne radi se o prehladi ili alergiji.
  9. Novac u kući nestaje potkradanjem.
  10. Ocjene u školi se pogoršavaju, dolazak u školu neredovan, učitelji se žale na ponaš
  11. Slaba lična higijena.
  12. Poremećen uobičajen raspored spavanja.
  13. Mijenja prijatelje.
  14. Postaje povučen i pritajen u odnosu na ono što posjeduje.

 

Roditelji treba da na svoju djecu gledaju kao na jedan od najvećih emaneta, da rođenje svog djeteta dočekuju sa najvećom radošću i budu zahvalni Svemogućem na tom emanetu, koji su dužni opravdati tako što će svojoj djeci dati, ne samo muslimansko ime, već najbolji mogući odgoj kako bi iza sebe ostavili nasljednika i sa duhovnom i materijalnom misijom.

 

Oni kojima Svemogući još uvijek nije dao dijete, treba da ne gube nadu i da mole Allaha dž.š. kao što je Zekerijja a.s. molio, što nam se prenosi u suri 3, ajetu 38:

 

„Rabbi Heb lii min lledunke Zurrijjeten tajjibeten Inneke semii'uddu'aa.“

„Gospodaru, podari mi lijep porod, Ti si zaista onaj Koji čuje dovu.“

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine