digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Subašić: Karadžić je izvršilac onoga što su Srbija i SANU zacrtale

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Mart 21, 2016 0

Karadžić mora biti presuđen i za genocid u Prijedoru, Vlasenici, Zvorniku, Bratuncu, Foči, Ključu i Sanskom Mostu  

Haški tribunal će u četvrtak, 24. marta, izreći presudu prvom predsjedniku samoproglašene srpske republike u BiH 9. januara 1992.,  bivšem predsjedniku RS i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga Radovanu Karadžiću. 

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i za genocid u još sedam općina: Prijedoru, Vlasenici, Zvorniku, Bratuncu, Foči, Ključu i Sanskom Mostu, terorisanje građana Sarajeva, progon nesrpskog stanovništva u 20 općina i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. U optužnici se navodi da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s pripadnicima vojske i policije RS-a, kao i političkim rukovodiocima na lokalnom nivou i vođama srpskih paravojnih i dobrovoljačkih snaga.

Zločini koji mu se stavljaju na teret dokazani su u više od 20 pravosnažnih presuda pred Haškim tribunalom. Od ukupno 161 osobe koju je Tužilaštvo u haškom tribunalu optužilo, njih 77 su bili pripadnici vojnih, policijskih ili paravojnih jedinica RS-a.

Karadžić je bio u bijegu od 1996. godine, kad se povukao s mjesta predsjednika Republike Srpske, a zajedno s vojnim zapovjednikom Ratkom  Mladićem optužen je još 25. jula 1995. za genocid u Srebrenici i velikom dijelu BiH.

Zločinac Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. – 13 godina nakon što je Haški tribunal podigao optužnicu protiv njega.

 

Majke izborile početak suđenja 27. oktobra 2009.

 

Suđenje Karadžiću je počelo 27. oktobra 2009., dan nakon zakazanog datuma za to. Majke se dobro sjećaju tog 26. i 27. oktobra 2009. i njihove borbe da proces počne. Nakon što su putujući 32 sata prešle put od 2000 kilometara 26. oktobra 2009. u 9 sati ujutro bile su u sudnici broj 1 u Haškom tribunalu i čekale da konačno počne suđenje. Kada je sudac O-Gon Kwon tog 26. oktobra nakon 15 minutnog zasjedanja objavio da se Radovan Karadžić neće pojaviti u sudnici i odgodio suđenje, majke su burno reagovale. Odlučno su tražile da suđenje počne. Sve svjetske medijske kuće su snimile njihove izjave ogorčenja, zahtjeve za otpočinjanjem suđenja i odlučnost da ostanu u Hagu dok se to zaista i ne desi. Bile su spremne da spavaju na travnjaku ispred Haškog tribunala dok suđenje ne počne i to su jasno svima u Haškom tribunalu dale na znanje i tako izborile početak suđenja zločincu Karadžiću. Iako se nije pojavio ni dan poslije, 27. oktobra, suđenje je počelo. „Proces je počeo i više nema povratka. Karadžić ga nije uspio odgoditi. Sa njim u sudnici ili u zatvorskoj ćeliji, svejedno, proces je počeo“, kazala je tada Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa u izjavi za Preporod. „Neka ne računaju da ćemo izgubiti snagu da se borimo za istinu i pravdu“, kazao nam je tada Murat Tahirović, tadašnji predsjednik Udruženja logoraša. „Mi imamo snage da istrajemo na tom putu“, dodala je Hatidža Mehmedović predsjednica Majki Srebrenice.

One i sada idu na izricanje presude u Hagu. Ovaj put idu u većem broju i uz mnogo veću pažnju naše javnosti, što nosi posebnu poruku.

 

Bez presude za Prijedor i druge općine u BiH to neće biti pravedna presuda

 

Tužilaštvo je u završnim riječima procesa protiv Karadžića zatražilo doživotni zatvor i presudu za genocid na sedam opština u BiH. Presudu će donijeti vijeće kojim predsjedava južnokorejski sudija O-Gon Kwon, a čiji članovi su Howard Morrison i Melville Baird.

Na naše pitanje kakvu presudu očekuju preživjele žrtve genocida počinjenog u BiH od 1992. do 1995. predjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić nam je rekla: „Karadžić je svoju namjeru za počinjenje genocida javno objavio prije nego je krenuo u sprovođenje toga. Pamtimo kada je rekao da će nestati jednog naroda. Karadžić je izvršilac onoga što su Srbija i akademija nauka SANU zacrtale. On je taj koji je prihvatio da to provede u djelo - da uništi jedan narod i tu svoju namjeru javno objavio što su prenijeli i svi svjetski mediji. On jeste odgovoran za genocid nad Bošnjacima, muslimanima u BiH, ali ne samo za to - on je odgovoran i za stradanje Srba koje je uvukao u rat i za patnje svih majki koje tragaju za kostima svoje djece. Sve one treba da krive Radovana Karadžića. Presuda kojoj ćemo prisustvovati 24. marta je presuda od historijskog značaja za BiH ali i za cijeli svijet. Veoma je važno da Haški tribunal donese pravilnu presudu. Od Haga očekujemo najveću presudu, a to je da mu se presudi doživotno i da mu se presudi ne samo za genocid u Srebrenici, jer u Srebrenici je dokazan genocid i on se ne može negirati. U presudi Karadžiću se mora navesti da je Radovan Karadžić odgovoran za genocid u Prijedoru, Vlasenici, Zvorniku, Bratuncu, Foči, Ključu, Sanskom Mostu i u svim drugim krajevima BiH gdje se desio genocid. Ne može se izvući samo da odgovara za genocid u Srebrenici, on mora odgovarati za cijelu BiH, mora odgovarati za sve ljude, za sve građane nad kojim je počinjen genocid.

Tražimo reviziju tužbe protiv Srbije

Moja poruka našim velikim Bošnjacima, Srbima i Hrvatima je da moraju završiti ono što su počeli, a to je tužba protiv Srbije pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, jer mi znamo, mi majke smo živi svjedoci da su dolazili srbijanski MIG - ovi koji su sijali smrt po Srebrenici. I ja sam od bombardovanje takvog jednog MIG-a ranjena. Mi majke preživjeli svjedoci genocida u Srebrenici znamo da je Srbija izvršila agresiju na BiH. Zbog naše unučadi tražimo da urade reviziju tužbe protiv Srbije. Revizija se mora uraditi. Stvar se ne smije ostaviti na pola puta, jer bi to bila izdajnička predaja bez borbe.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine