digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dr. Azmi: Presuda Karadžiću treba odaslati poruku da lideri koji počine genocid za to moraju i odgovarati

Autor: Ajša Hafizović Hadžimešić Mart 23, 2016 0

Ako Radovan Karadžić ne bi bio presuđen za genocid za sve teritorije navedene u optužnici, to bi mogla biti najgora moguća poruka liderima u svijetu - da mogu vršiti zločine nad nevinim, da mogu počiniti genocid, a da ne budu presuđeni za to strašno djelo.

Među malim brojem onih koji su došli da isprate majke i zažele sretan put i pravednu presudu bio je dr. Waqar Azmi Obe iz Londona, osnivač i predsjednik organizacije Remembering Srebrenica u Velikoj Britaniji.

„Radi se o najtežem zločinu počinjenom poslije II svjetskog rata. Oni koji su predvodili počinjenje ovog zločina genocida moraju biti presuđeni za to. Etničko čišćenje je sistematski provođeno - mladići su ubijani sistematski, djevojčice, djevojke, žene su silovane, sve sa namjerom da se ukloni jedna etnički vjerska grupa sa cijele teritorije BiH. Ne možete vršiti etničko čišćenje, a da ne počinite genocid. To je najgori zločin, zločin koji ljudsko biće ne može pojmiti. Za takve zločine lideri moraju biti presuđeni. U suprotnom, bilo bi veoma teško doći do pomirenja. Takve snage moraju biti poražene i sud mora nepristrasno donijeti presudu kojom će i pravda biti zadovoljena, kojom će tako i žrtve biti zadovoljene. Cijeli svijet očekuje pravičnu presudu. Mi se nadamo da će Karadžić biti presuđen za genocid na cijeloj teritoriji BiH kako bi ljudi imali povjerenje i vjeru u institucije pravde“, kazao nam je dr. Waqar Azmi jedan od 100 najutjecajnijih muslimana u Velikoj Britaniji, ambasador EU interkulturalnog dijaloga.

„Ako Radovan Karadžić ne bi bio presuđen za genocid za sve teritorije BiH navedene u optužnici, to bi mogla biti najgora moguća poruka liderima u svijetu - da mogu vršiti zločine nad nevinim, da mogu počiniti genocid, a da ne budu presuđeni za to strašno djelo. To se mora prepoznati i odaslati poruka iz koje će biti jasno da lideri koji počine zločin moraju za njega i odgovarati“, napomenuo je dr. Azmi.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine