digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Za zločine u Čajniču nekadašnjim pripadnicima Vojske RS po 11 godina zatvora

Autor: Novembar 04, 2016 0

Sud BiH osudio je Stevu, Milosava, Marijana i Slavka Jovanovića na po 11 godina zatvora za zločine počinjene u Čajniču 1992. godine. 

Oni su kao nekadašnji pripadnici Treće podrinjske brigade Vojske Republike Srpske proglašeni krivim za ubistvo pet bošnjačkih civila, uključujući dvoje djece, u selu Medoševići u julu 1992. godine. 

Zbog nedostatka dokaza, Jovanovići su oslobođeni optužbi za ubistvo Aiše Popović.

Odlukom Suda, optuženima su oduzete putne isprave. Prvooptuženi Stevo Jovanović se nije pojavio na izricanju presude zbog, kako je rečeno, bolesti.

Na ovu presudu moguća je žalba, javlja BIRN - Justice Report.

 

Lovački dom na Mostini je udaljen oko 20 kilometara od centra Čajniča, a u toku agresije bio je svojevrsni logor za Bošnjake Čajniča. Na području ove općine  ubijeno  je 270 Bošnjaka, a samo na Mostini 42. Čajničani su držani zatočeni u lovačkom domu mjesecima, izloženi svakodnevnim torturama i nehumanim uslovima. Na dan likvidacije kroz prozor lovačkog doma ubačene su ručne bombe. Srpske snage su nakon bacanja bombi ušli u dom i poubijali one koji su preživjeli. Njihova tijela još nisu pronađena, a prema određenim saznanjima nalaze se na različitim lokalitetima u obližnjim šumama. Krv i ostaci tijela Bošnjaka uslijed eksplozija nalazili su se na zidovima lovačkog doma i nakon agresije, sve dok lokalne vlasti nisu uništili zidove kako bi izbrisali sve tragove. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine