digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Manipuliranje Stocem: Proglasiti Amera ef. Beću „zloglasnim vođom zločinačke bande“?

Autor: Hasan Eminović Novembar 06, 2016 0

 

Da li Amera ef. Beću proglasiti „zloglasnim vođom zločinačke bande“ kao ef. Zlomužicu?

Činjenicu da se među jedanaest osumnjičenih za “uništenje izbornih isprava, nasilničko ponašanje, oštećenje tuđih stvari i ugrožavanje sigurnosti”  u Stocu 2. oktobra ove godine našlo ime i mladog stolačkog imama Amera ef. Beće (1982.) mediji bliski politici HDZ-a tendenciozno su iskoristili da u svojim napisima o nasilničkom ponašanju i skandalu, „krivnjom presvuku“ cijelu Islamsku zajednicu. Bez poštivanja elementarnih uzusa novinarstva nisu provjerili da li je ef. Beća stolački imam ili glavni imam. Odgovaralo im je da je glavni imam, iako ef. Beća to ni kao v.d. nije više od dvije godine. Ti isti mediji su glavne imame na sastanku Savjeta muftijstva 13. 10. odreda proglasili muftijama koje su uz Kaplana.

Optuživanje svega što nije blisko stolačkom HDZ-u, za što je, valjda, jedino meritorno Kantonalno tužilaštvo, dobila je i svoja „znanstvena“ utemeljenja, najprije od zagrebačkog profesora Nine Raspudića, a potom i dr. Ive Lučića s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba. U tim, zaista, maštovitim analizama išlo se toliko daleko da su poznavaocima novijih društvenih kretanja u Hercegovini izazvale zgražavanje nad naučno nedokazivim činjenicama. Tvrdnje da je Stolac, što je krajnji cilj tim tekstovima, hrvatska zemlja, što će brutalno ponoviti i Dragan Čović u svojim javnim istupima, naprosto su nedokazive jer je za to jedino meritoran katastar i gruntovnica. U gruntovnim knjigama i u zemljišno-knjižnim izvacima jasno piše imenom i prezimenom čiji je koji komad zemlje u Stocu i oko Stoca. Historijske opservacije „višestoljetne potčinjenosti“ Hrvata u Hercegovini zanavijek je demantirao Ali-paša Rizvanbegović kojeg su stari katolici slavili, jer im je pomogao da izgrade Crkvu u Širokom Brijegu i crkvu u Mostaru i…  Ozbiljni historičari Lučićeve insinuacije doživljavaju sa dubokim prezirom, jer u džaba troši novac iz budžeta Hrvatske za svoje maštovite igrarije. Ili možda Lučić misli da se „demokratskim metodama – vladavinom većine“ u kojoj će manjina biti primorana na šutnju i trpnju, mogu mijenjati i povijesne činjenice!? 

Mantru o ugroženosti Hrvata na „hrvatskoj stolačkoj zemlji“ i o uroti svih protiv HDZ-a neumorno je iz dana u dan ponavljao i Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH. Čović ni jednom nije dao do znanja da predstavnici Inicijative za Stolac probleme isključivo vide u lokalnom HDZ-u, niti pak uzeo u obzir bilo koji od navoda o diskriminaciji Bošnjaka u Stocu, u općinskim strukturama, javnim preduzećima i u drugim društvenim  segmentima. Čoviću, izgleda ni Lučić ni Raspudić nisu dojavili da općinska administracija Stjepana Boškovića već desetak godina izbjegava dodijeliti lokaciju za novi stolački harem, jer su kapaciteti u jedino aktivnom haremu u Stocu „Poplašići „ odavno popunjeni. Lokalitet za koji je Islamska zajednica podnijela zahtjev Boškovićeva administracija je dodijelila u koncesiju nekom privrednom subjektu.  E da se ne bi javno pričalo i nabrajalo po kojem sve osnovu i u kojim sve segmentima funkcioniranja općinske vlasti su Bošnjaci, a i ostali građani, diskriminisani pažnju treba usmjeriti na međunacionalne  sukobe i međuvjerska trvenja. Tako se ime Amer. ef. Beće pojavilo kao jak argument  skretanja pažnje sa suštine problema. Ef. Beća je u više navrata, nakon što se našao na listi „osumnjičenih“ ponavljao kako nema nikakve veze sa onim što mu se stavlja na teret.  „U prostorijama Općinske izborne komisije boravio sam manje od jedne minute i tamo se u tom periodu ništa, ama baš ništa, nije dešavalo. Nije mi jasno ko je i na osnovu čega mene doveo u kontekst bilo kakve krivične odgovornosti“,  kazao je ef. Beća.

Izgleda da je činjenica da je  službenik Islamske zajednice, da je imam i da je viđen u blizini općinske zgrade, bez obzira što mu je motiv i namjera bila da smiruje situaciju i svojim autoritetom doprinese da ona ne bi dalje eskalirala, bila je dovoljna da ga se smjesti na optuženičku klupu, jer to HDZ-ovom javnom mnijenju  tako odgovora, kako bi se dodatno senzibiliziralo, motiviralo i kako bi im se pažnju usmjerila od svih onih primjera diskriminacije koje je Savjet muftijstva precizno iznio na svojoj vanrednoj sjednici održanoj u Stocu. 

Cijeli tekst u printanom izdanju

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine