digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Reisu-l-ulema na Vrelu Bune: Mi nikada izdali nismo. I nećemo!

Autor: Hasan Eminović Maj 14, 2017 0

Tradicionalni mevlud i zikr na vrelu Bune u Blagaju održan u subotu 13. maja na vrelu Bune  reisu-l-ulema IZ-e u BiH dr. Husein ef. Kavazović u svom obraćnju nazvao je svojevrsnim saborom Bošnjaka. 

 

Dostojanstveno držanje svih prisutnih, brojnih gostiju, red i harmonija ispunjena najuzvišenijim rečenicama zikra i najljepšim rimama o Muhamedu a.s. živi osjećaji pobožnih lica utjecali su da reisu-l-ulema svoje obraćanje započne konstatacijom da postoje trenuci kad se nabolje prepustiti šutnji pa u njoj slušati kako rijeka slavi Svevišnjeg Boga.

Kad srca u smiraju zatrepere zadovoljstvom

Mevludu i zikru, koju su proučili hercegovački imami, profesori Karađoz-begove medrese predvođeni šejh Sirijom Hadžimjelićem  prisustvovalo je preko 30 000 vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Cjelokupna manifestacija Dani mevluda i zikra ove godine protekla je u znaku očuvanja i unaprjeđenja raskošne vjerske, kulturne i naučne misli njegovane na prostoru Hercegovine tokom proteklih stoljeća u koje su učitani savremeni interpretacijske izraze primjereni civilizacijskom kontekstu.  

Radost sreće i ponosa u svojoj dobrodošlici sa vjernicima je podijelio  mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović naglasivši kako je blagajski mevlud potreba da vjernici osjete radost, smiraj, zadovoljstvo što pripadaju zajednici muslimana.  „Mi ovdje dolazimo našim duhovnim središtima, jer su oni ljekovita snaga, jer su izvor spoznaje koji hrani i okuplja naše duhovno biće, okuplja naš narod“, akcentirao je muftija Dedović. Kako je kazao, cjelokupna ovogodišnja manifestacija „Dani mevluda i zikra“ sa četrnaest respektabilnih programa je svojevrsna kulturna, društvenoa, nacionalna, jezička i umjetnička zbirka. „Treba nam to da nas učini postojanim na našoj zemlji, da nas učvrsti u Hercegovini da nas oplemeni, da se možemo dostojanstveno boriti za svoje mjesto na ovom prostoru, boriti za ostvarenje svojih političkih, društvenih prava koja nam pripadaju. Ta prava nam drugi ne mogu i nemaju pravo oduzimati“, kazao je muftija oslanjajući se na izvorna islamska učenja o otvorenim konceptima života i suživota sa drugim i drugačijima. 

Reisu-l-ulema je u svom govoru uputio nekoliko životno važnih poruka o  dosljednom  prakticiranju vjerskih propisa i jačanju svijesti o individualnom odnosu spram grijeha. Istaknuvši mjesto i ulogu blagajske tekije i zikra u izgradnji i kontinuitetu identiteta Bošnjaka podsjetio kako je zikr, zapravo, unutrašnja svijest o prisutnosti Svemogućeg Stvoritelja u čovjeku i svemu onome što je  stvoreno u kosmosu. „Vjernike ne drži zemlja na kojoj stoje, već ljubav prema Alalhu dž.š. i međusobna ljubav jednih prema drugima“, naglasio je reisu-l-ulema. Prisutnim vjernicima je ukazao na prve četiri naredbe objavljene od Boga, na bitnost opominjanja, na obavljanje molitve, čišćenje svoje odjeće i klonjenja od grijeha. „Čovjek ako nema duhovne snage u sebi, ako nije u stanju svoje srce povjeriti Dragome Bogu on nikada ustati ne može“, prokomentirao je.  Govoreći o čuvanju od grijeha reisu-l-ulema je rekao da iskonska briga svakog čovjeka mora biti kako će ostaviti svoje grijehe i okrenuti se dobru, onome što je dobro i korisno i čovjeku i drugima. 

 

Cijeli tekst u printanom izdanju 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine