digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Jubilarno finalno mektepsko takmičenje: Najbolji od 90.000 učenika mekteba

Autor: E. Subašić Maj 14, 2017 0

Takmičenju su pristupila 32 učenika, a i ove godine upriličen je svečani program u Begovoj džamiji

U prostorijama Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu 14. maja održano je 20. jubilarno finalno mektepsko takmičenje u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta - Odjela za mektepsku nastavu i mlade. Partneri u organizaciji bili su Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, Gazi Husrev-begova medresa, Gazi Husrev-begov vakuf i Fond “Bošnjaci“, koji je učestvovao finansijski u pripremi nagrada za pobjednike.

Ukupno 32 takmičara

“Učešće su uzeli predstavnici osam muftijstava, s ukupno 32 takmičara. Ovogodišnje takmičenje se razlikuje od prošlih što je pored postojeće tri kategorije kiraet mlađi uzrast, kiraet stariji uzrast i test općeg znanja za stariji uzrast uvedena i kategorija testa općeg znanja za mlađi uzrast“, kazao je šef Odjela za mektepsku nastavu dr. Enes Svraka, koji je zahvalio svim organizatorima finalnog takmičenja u proteklih dvadeset godina,  poručivši da je 20 godina kratak period za historiju, ali velik za Islamsku zajednicu. Zijad Suljić iz Uprave za vjerske poslove je pred takmičenje poručio takmičarima da su svi pobjednici jer, “samim tim što ste izabrani, vas 32, od 90.000 učenika u našim mektebima govori da ste najbolji“.

Diplome najboljim uručene su u Begovoj džamiji, gdje je upriličen “Mevludski program učenika mektepske nastave“, u okviru kojeg se prisutnima obratio i direktor Uprave za vjerske poslove Nusret-ef. Abdibegović, naglasivši da je mekteb izvor naše duhovnosti. Abdibegović je čestitao učenicima, roditeljima i muallimima, poručivši da mladi nakon mekteba svoje mjesto trebaju naći u džematu, jer “mekteb je mjesto gdje se stječe polazno vjersko znanje, a džemat je duhovni zavičaj vjernika“.

U programu su učestvovali učenici mekteba iz Sarajeva, Ključa i Sanskog Mosta.

Prva mjesta

U kategoriji kiraet mlađi uzrast prvo mjesto je pripalo Tahiru Imamoviću iz Bugojna, čiji je muallim Adnan-ef. Jusufspahić. Drugo mjesto je osvojio Ahmed Ćosić iz Sarajeva, čiji je muallim Salih-ef. Ćato, dok je treći bio Malik Okanović iz Bijeljine, čija je muallima Enisa Okanović.

U kategoriji kiraet stariji uzrast najbolja  je bila Sumeja Sirotanović iz Zenice, čiji je muallim hafiz dr. Safet-ef. Husejnović. Drugo mjesto je osvojio Elvedin Baltić iz Travnika, čiji je muallim Merzuk-ef. Grabus, dok je treće mjesto zauzela Revda Hodžić iz Kalesije, čiji je muallim Enes-ef. Sakić. U komisiji za kiraet bili su  profesori hafizi Dževad Šošić, Mensud Đulović i Omer Zulić.

U kategoriji test općeg znanja za mlađi uzrast prvo mjesto je osvojila Iman Omić iz Sanskog Mosta, čiji je muallim Senad-ef. Omić, drugo mjesto je osvojila Ilhana Ašćerić iz Zenice, čiji je muallim Ekrem-ef. Ašćerić, a treće mjesto Aner Husić iz Srebrenika, čiji je muallim Jasmin-ef. Begunić.

U kategoriji test općeg znanja za stariji uzrast prva je bila Lejla Alihodžić iz Visokog, čiji je muallim Ermin-ef. Ahmić, druga je bila Tesnim Efendić iz Goražda, čiji je muallim hafiz Harun-ef. Efendić, dok je treće mjesto zauzela Lejla Borić iz Livna, čiji je muallim  Edin-ef. Alić.

Ekipni pobjednik takmičenja je Zeničko muftijstvo. Drugo mjesto zauzelo je Sarajevsko, a treće Travničko muftijstvo.

Učenici koji su osvojili prva mjesta, dobili su vrijedne nagrade, a novčanom nagradom su nagrađeni svi učenici i njihovi muallimi. Inače, treba istaći da posljednjih godina novčane nagrade pobjednicima nisu simbolične, već odgovaraju ovako važnim državnim takmičenjima. Također, u našim mektebima sve je više studentica i muallima koje podučavaju u mektebima pa je i ove godine među muallimima bila i jedna muallima, čiji je učenik osvojio respektabilno treće mjesto iz kiraeta.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine