digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Oliver Roy: Vrijeme je za novu generaciju muslimanskih intelektualaca

Autor: A.H.H. Januar 25, 2015 0

Paris-Oliver Roy, jedan od najvećih francuskih poznavalaca savremenih islamskih pokreta, u komentaru terorističkog napada u Parizu za arapski list Al-Hayat potcrtava „problem brkanja osnovnih pojmova vezanih za islam i muslimane“. „Čak i kada zvaničnici u Francuskoj u javnom nastupu ističu nužnost razlikovanja radikalnih ideja muslimanskih ekstremista od islama, brkanje pojmova je prisutno na svim nivoima.

Tako naprimjer, kada zvaničnici pozivaju muslimane da se distanciraju, da osude ekstremizam i zločine, to samo po sebi pokazuje da oni vjeruju da postoji veza između islama i terorizma, jer, naprimjer, oni ne traže od protestanata da se izvinjavaju za ono što je uradio jedan terorista u Norveškoj ili svećenik u Alabami. Ne traže od Dalaj Lame da se izvinjava za nasilje koje se vrši nad muslimanima u Burmi. Dakle, u Francuskoj se stvari brkaju, a korijeni toga su u tome što je izvor francuskog govora upravo kultura, a sukob kultura još uvijek vlada kada politika govori o vjeri“, kazao je Roy. Kao glavni problem je izdvojio pitanje  mjesta islama u Francuskoj. „A tu imamo pogrešnu percepciju u francuskoj javnosti i kod zvaničnika, i kod političara uopće, koji ne vide evoluciju islama kod francuske srednje klase, tj. umjesto da se pitaju ko su muslimani u Francuskoj oni postavljaju pitanja o Kur'anu, tj. umjesto da razmišljaju o socijalnoj problematici, oni se upuštaju u ideološke elaboracije o Kur'anu“, ističe Roy i dodaje: „Imamo muslimane advokate, doktore, hirurge, vojnike, imamo mnogo veći broj muslimana u sigurnosnim službama, policiji i vojsci u Francuskoj, nego onih u Al-Kaidi, a u svakom terorističkom napadu imamo i muslimansku žrtvu- policajce muslimane. U napadu u Parizu je ubijen policajac musliman, Ahmed Murabit. Problem je u tome što imamo jednu veliku socijalnu razliku među Francuzima, što je rezultat i dugog i teškog problema integracije, problema starog 40 godina - imamo čitava predgrađa sa nezaposlenim muslimanima, ekstremistima spremnim za džihad.

Oliver Roy: Nova generacija muslimanskih intelektualaca treba da predstavlja muslimane, kako u njihovim organizacijama tako i u javnim nastupima

 

Sada je došlo vrijeme da srednja klasa muslimana izađe u javnost. To je klasa koja je dio francuskog društva, jer ta klasa, zapravo nema nekoga ko bi govorio u njeno ime. Pariška džamija nema legitimitet predstavnika ove klase, kao što to nema ni Francusko muslimansko vijeće, jer su ove dvije organizacije saradnici francuske vlade, kao i alžirke i marokanske vlade. I svaki put kada neko od zvaničnika ove dvije zajednice govori francuski to govori sa marokanskim naglaskom, dok svi radikalni džihadisti govore perfektnim francuskim jezikom bez stranog akcenta, jer njihov prvi jezik je francuski jezik - a 'zvanični islam' u Francuskoj govori sa marokanskim naglaskom. Vrijeme je da nova generacija muslimanskih intelektualaca u Francuskoj predstavlja muslimane, kako u njihovim organizacijama tako i u javnim nastupima“, kazao je Roy.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine