digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Evropa: Sve veći broj turista s Bliskog Istoka

Autor: Ajša H.H. Avgust 21, 2015 0

Više od 321 000 Saudijca posjetilo Francusku, Austriju i Češku u 2014.

Paris - „Francuska, Austrija i Češka neće ukidati vize za osobe koje dolaze iz zaljevskih zemalja zbog „neprihvatljivog ponašanja“ nekih od turista iz ovih zemalja“ , stoji u članku objavljenom u saudijskom dnevnom listu Saudi Gazette nakon objavljivanja vijesti da je parlament u Salzburgu pozvao vlasti u Beču da smanji broj ulaznih viza za turiste iz zemalja Zaljeva. Francuski konzulati u Rijadu i Džeddi su objavili da su od početka 2015. ova dva konzulata izdali 94 000 viza saudijskim državljanima za Francusku, a protekle godine 105 000 viza, te da nema nikakve promjene politike u tom smislu. „Francuska politika prema Saudijacima se nije promijenila. Ona se još uvijek bazira na dobrodošlici“, rečeno je u ovim konzulatima uz napomenu da će njihova zemlja nastojati da produži trajanje vize za Saudijce.

Saudijski list Al-Watan napominje da je od početka 2014. godine više od 321 000 Saudijaca posjetilo Francusku, Austriju i Češku, uz napomenu da u taj broju nisu uračunati studenti koji tamo studiraju.
I u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova je demantirana ova informacija uz informaciju da je protekle godine Austriju posjetilo 90 300 Saudijaca, a u prvoj polovini ove godine 26 600.
Češki ambasador u Saudijskoj Arabiji je izjavio da su veze između ove dvije zemlje stare više od šest desetljeća, te da je protekle godine izdato 4000 viza za Saudijce, a u prvoj polovini ove godine 2300. Napomenuo je da je u Češkoj na studiju118 saudijskih studenata.

Sve više turista iz zemalja Zaljeva posjećuje Evropu

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine