digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Stari primjerak Kur'ana sa Univerziteta Birmingham na istraživanju u Turskoj

Autor: Septembar 10, 2015 0

Birmingham - Univerzitet Birmingham je dao saglasnost na ustupanje stranica starog primjerka Kur'ana Naučnoistraživačkom centru za islamsku historiju i kulturu (IRCICA) u Istanbulu. Listovi starog primjerka Kur'ana su dati na proučavanje, izjavio je za saudijski list Saudi Gazzeta direktor Centra dr. Halit Eren.

„U Centru će se vršiti pregled i istraživanje ovih stranica novim aparatima uz upotrebu novih tehnika“, kazao je Eren uz napomenu da radiokarbonska analiza koja je rađena na Univerzitetu Birmingham ne može dati najpreciznije podatke o starosti ovog primjerka.

Nakon radiokarbonske analize koje je prezentirao Univerzitet Birmingham se navodi da su rezultati ove analize daju podatke sa 95-postotnom tačnošću, te da su greške u procjenama godina deset, pa i više godina. Prijepisi su napisani tintom jezikom hijazi, ranom formom arapskog jezika i sadrže dijelove sura Al-Kehf i Ta-Ha. Procjenjuje se da su ove stranice među najstarijima na svijetu.

„Ovo je zaista uzbudljivo otkriće. Sada znamo dva lista, napisana prekrasnim i iznenađujuće čitkim hijazijem, skoro sigurno datiraju iz vremena prve tri halife“, kazao je doktor Muhammad Isa Waley, vodeći kustos Britanske biblioteke za prijepise na perzijskom i turskom jeziku.

Dr. Eren napominje da se najstariji primjerci Kur'ana nalaze u Turskoj, Taškentu, Egiptu i Jemenu.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine