digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nadiya Hussain pobjednica najpoznatijeg britanskog kulinarskog takmičenja „British Bake Off“

Autor: Nedim Botić Oktobar 08, 2015 0

Nadiya Hussain je u uzbudljivom finalu proglašena pobjednicom najpoznatijeg britanskog televizijskog takmičenja u kulinarstvu „The Great British Bake Off“.

 

Nadiya (30) iz Leedsa je za pobjedničko jelo pripremila britansku svadbenu tortu, ukrašenu draguljima s sopstvenog vjenčanja. U finalu je pobijedila Iana Cumminga i Tamala Raya.

Važno je istaći da je ovogodišnje finale postalo najgledanija TV-emisija u ovoj godini u Britaniji s gledanošću od čak 14,5 miliona gledalaca.

Rođena u Lutonu u porodici emigranata iz Bangladeša, Nadiya Hussain je hvaljena kao uzor za mlade britanske muslimane i čak je dobila podršku od britanskog premijera Davida Camerona.

Ljubav prema kuhanju tradicionalnih britanskih specijaliteta je razvila u srednjoj školi za djevojčice Challney High School zahvaljujući naporima učiteljice gđe Marshall.

Nadiya danas živi u Leedsu s suprugom Abdalom i njihovo troje djece. Ističe da će njen život u budućnosti nastaviti 'normalno'.

„Biti majka troje djece mlađe od deset godina zahtijeva mnogo vremena, ali željela sam da odem na sopstvenu avanturu. Imam supruga koji me podržava i vjeru u vlastite sposobnosti. Jedva čekam da vidim šta će budućnost donijeti“, istakla je Nadiya.

„The Great British Bake Off“, poznatiji kao "British Bake Off", je čuveni britanski kulinarski show koji je s emitovanjem započeo 17.8. 2010. godine na kanalu BBC Two. Dobitnik je mnogih nagrada, uključujući BAFTA. Netom završena peta sezona je prikazana u 196 zemalja širom svijeta.

Izvor: BBC

                                                                                                                                           

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine