digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Počinje realizacija uspostave Zaljevske željeznice

Autor: Ajša H. Hadžimešić Novembar 17, 2015 0

Rijad - Zemlje Zaljeva okončale su pripreme za otpočinjanje realizacije projekta uspostave željeznice koja će povezivati ove zemlje, izvještava arapski list Al-Hayat.

„Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman su počeli sa realizacijom projekta „Zaljevska željeznica“ na njihovoj teritoriji, dok će Saudijska Arabija početi radove početkom naredne godine“, kazao je rukovodilac saudijske generalne uprave za željeznice Muhammed as-Suvejkat na konferenciji za štampu priređenoj u Džeddi početkom novembra. „Počinjemo sa realizacijom projekta unutar Saudjske Arabije. Radi se o izgradnju pruge u dužini od 600 km, počev od Al-Bathae na jugu zemlje do Al-Hafdže na sjeveru. Na toj tračnici će Kraljevina biti povezana sa Katarom preko luke Salwa, a sa Bahreinom kod novog mosta Al-Melik Hamad u regiji Šati Nisf al-Kamer“, kazao je as-Suvejkat.

Suwaiket je dodao da je u završnoj fazi projekat povezivanja gradova unutar Kraljevstva, njihove obnove i proširenja, uključujući i povezivanje Džidde sa Džazanom, Medine sa Tabukom, kao i drugih. U završnoj fazi je i projekat željeznice Haramain i povezivanje stanice Mekka sa kopnenim mostom koji vodi prema Rijadu, a povezuje i Taif i Khamis Mushayt. Probna vožnja voza koji povezuje grad Kralj Abdullah i Džiddu biće realiziran u decembru 2016., a pratiće ga i onaj koji povezuje Rabighe sa Medinom i sa Džiddom.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine