digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Rijad: Samit arapskih i latinoameričkih zemalja

Autor: Ajša H. Hadžimešić Novembar 17, 2015 0

U Rijadu je u periodu od 10. do 11. novembra održan 4. Samit arapskih i latinoameričkih zemalja. Na otvaranju samita saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud je izrazio zadovoljstvo zbog približavanja stavova lidera zemalja učesnica prema brojnim međunarodnim pitanjima i problemima, kao i da su mogućnosti za dalje jačanje ekonomskih veza između arapskih i zemalja Latinske Amerike obećavajuće, izvijestila je saudijska novinska agencija SPA. Saudijski kralj također je pohvalio prijateljske narode Južne Amerike za njegove pozitivane stavove prema pitanjima od značaja za arapske zemlje kakvo je pitanje Palestine.

Sa samita je upućen poziv međunarodnoj zajednici da zaštiti Palestince i da Izrael konačno preuzme odgovornost za nasilje na okupiranim palestinskim teritorijima.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adil al-Džubejr je u izjavi za Al- Arabiju naglasio da su zemlje Latinske Amerike uvijek podržavale arapske zemlje, kao i da Iran trenutno radi na uspostavi veza sa ovim zemljama u cilju njihovog slabljenja sa arapskim zemljama.

Više svjetskih lidera, uključujući i generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, su se obratili na otvaranju dvodnevnog samita koji ima za cilj jačanje veza između ovih geografski udaljenih zemalja, ali ekonomski čvrsto vezanih, izvještava Al-Arabiya.

„Šanse za razvoj ekonomskih odnosa između naših zemalja su obećavajuće“, kazao je kralj Selman napominjući da nakon prevazilaženja prepreka i ograničenja u povezivanju ovih zemalja treba raditi na ohrabrivanju većeg investiranja, razmjeni iskustava i transferu tehnologija, te pohvalio rast trgovinske razmjene i obim investicija među ovim zemljama u odnosu na vrijeme kada je održan prvi samit u Brazilu 2005. godine. Pozvao je na formiranje vijeća privrednika, kao i da se istraži mogućnost potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja uz podsticanje i zaštitu ulaganja među zemljama dvije regije što bi dalo pravni okvir za jačanje trgovinskih tokova među njima.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine