digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Konferencija u Luksoru o tumačenju islama

Autor: Novembar 20, 2015 0

Sarajevo,19. novembar 2015. (MINA) – U organizaciji Ministarstva vakufa i Vrhovnog vijeća za religijska pitanja Egipta u egipatskom gradu Luksoru je 14. i 15. novembra ove godine održana međunarodna konferencija pod naslovom « Vizija imama i vaiza na obnovi religijskog diskursa potrebnog za dekonstrukciju ekstremizma».

 

Ovoj Konferenciji je u ime Rijaseta prisustvovao mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove.

Rad Konferencije se odvijao u tri sesije: Uzroci ekstremizma i metode njegovog otklanjanja, mehanizam dekonstrukcije ekstremne misli i religijski diskurs između neminovnosti obnove i prepreka na putu te obnove.

Mr. Nusret ef. Abdibegović u izjavi za MINA-u kaže da je ovaj skup alima pokazao da neprecizno definisanje teološke terminologije daje mogućnosti za različite interpretacije jer svako se služi u tumačenju vjere onim značenjem koje njemu odgovara, tako da se pojavljuju grupacije srednjeg puta i službenog tumačenja vjere i ekstremne grupe.

U vremenu koje je pred nama ne bi trebalo islam gledati retrogradno i isključivo,već ga kroz njegovu misiju i razumijevanje treba afirmisati da u potpunosti odgovara zajedničkoj viziji, a ne usamljenim mišljenjima pojedinaca, jedna je od poruka Konferencije u Luksoru, kaže mr. Abdibegović.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine