digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kraljica Rania: Izbjeglicama treba osigurati ekonomsku neovisnost ako se želi izbjeći ekstremizam

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Februar 09, 2016 0

Davos – Na ovogodišnjem forumu u Davosu jordanska kraljica Rania je upozorila da kratkoročna rješenja za patnje kojima su izložene izbjeglice vode dugoročnim nevoljama i krizama.

Apelirala je na bogate zemlje da pomognu u stvaranju posebne ekonomske zone za izbjeglice: „Time bi izbjeglicama bila pružena prilika da rade, da stvaraju, a zemljama koje prihvataju izbjeglice bili bi smanjeni troškovi brige o njima. Izbjeglice bi takođe stjecali znanja i vještine koje bi im dobro došle i po povratku u matične zemlje.“

 „Mi smo spremni za formiranje gospodarskih zona u kojima bi izbjeglice mogle ostvariti finansijsku neovisnost“, kazala je jordanska kraljica, čija je zemlja primila 1,3 miliona izbjeglica. „Strani i domaći investitori mogu preseliti proizvodne lance i osposobiti izbjeglice za rad u njima i tako pomoći da se ti ljudi mogu vratiti u svoje matične zemlje nakon što mir bude postignut. Izbjeglice trebaju biti ekonomski neovisne“ kazala je kraljica Rania upozoravajući da će u suprotnom vrata biti otvorena za ekstremizam, te da se njena zemlja ne može sama nositi sa problemima smještaja izbjeglica iz Sirije koji čine petinu ukupnog stanovništva Jordana.

Panelisti u Davosu su pozvali na pomoć za 60 miliona izbjeglica ističući da tradicionalni način pružanja pomoći izbjeglicama više ne daje rezultate.

 „Moramo rješavati problem na drugačiji način”, rekao je Alexander de Croo, zamjenik belgijskog premijera, te pozvao na rušenje zida između kratkoročnih humanitarnih akcija i dugoročnog razvoja, tako da izbjeglice mogu dobiti pristup obrazovanju, tržištu rada i druge pogodnosti.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine