digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kako se Bliski Istok treba nositi sa Muslimanskom braćom

Autor: Ajša Hadžimešić-Hafizović Mart 18, 2015 0

Nisam pročitao zapisnike sa odvojenih susreta koje je upriličio saudijski kralj s turskim i egipatskim predsjednikom, ali sam spreman tvrditi da Muslimanska braća nisu bila predmet razgovora ni na jednom od njih. Novinari i politički komentatori su se podijelili na ovom pitanju. Neki tvrde da je Rijad otvorio novo poglavlje ovim „prelaskom granica“, dok su drugi protiv toga i upozoravaju na opasnosti novih inicijativa.

Poznati biznismen iz Emirata otišao je toliko daleko da je objavio članak u kuvajtskom dnevnom listu i pozvao Saudijsku Arabiju da ne prostire crveni tepih za turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdogana, jer „on to ne zaslužuje zbog njegove veze s Muslimanskom braćom“.

Kraljevstvo je prostrlo crveni tepih i pokrenulo jedno novo poglavlje koje otvara horizonte saradnje s Turskom.

Pogoršanje situacije na Bliskom istoku više ne tolerira ove apsurdne borbe. Faktor Muslimanske braće i strana s njihovim uskim interesnim sferama mora biti eliminiran iz jednačine kojom se oduzima učinkovitost poziciji usmjerenoj ka okončanju ovog stanja propadanja. Uključivanje faktora Muslimanske braće u planove sučeljavanja sa stanjem stalnog padanja prema dolje od prije dvije godine vode još većem pogoršanju. Insistiranje da se Muslimanska braća uklone iz jednačine za promjene utjecalo je na opstukcije u saudijsko-turskoj saradnji...

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 15. marta 2015.g.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine