digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Pismo  dječaka  iz  Sirije švedskom  kralju Gustavu

Autor: Ajša H.H. Februar 17, 2016 0

Stockholm - Mediji i društvene mreže prenose dirljivo pismo koje je dječak iz Sirije uputio švedskom kralju Gustavu. Pismo je dospjelo na društvene mreže zahvaljujući Pooja Sharafiju, savjetniku u osnovnoj školi u koju ide dvanaestogodišnji dječak Ahmed koji je nedavno došao iz Sirije u Švedsku

„Želim mu ispričati svoju priču“, kazao je Ahmed savjetniku Sharafiju. Savjetnik je preveo pismo na švedski i objavio ga na društvenim mrežama što su prenijeli i mediji. U pismu stoji: Selam kralju Gustavu. Moje ime je Ahmed i imam 12 godina. Imam mamu, babu i brata. Oduvijek smo živjeli u prekrasnoj kući ispunjenoj veseljem u Alepu, u Siriji. Moj babo je imao veliku tvornicu i trgovine s odjećom za djecu. Kupovao nam je puno igračaka i darova. Moji roditelji su imali aute i živjeli smo sretno dok nije počeo rat sa zvukovima raketa, pucnjavom i terorom. Babina tvornica je izgorjela, ništa nije ostalo i više nismo bili sretni. Nisam mogao ni ići u školu, jer su nam učitelja ubili pred našim očima. Ne mogu zaboraviti te trenutke, koji su za mene bili najgori u mom životu.

Moj otac je otišao u sobu da kaže mami da mu tvornica gori. Mama je izašla iz sobe u suzama. Onda je moj babo odlučio da moramo otputovati kako bismo bili sigurni. Tada su počeli moji najgori dani. Rano u subotu otišli smo u Tursku. Došli smo u strašnom malom čamcu na napuhivanje. Voda je bila svuda oko mene i bilo je mračno. Bio sam prestrašen. Ljudi su vrištali, djeca su plakala, moj babo se cijelo vrijeme smješkao kako bi smirio mene i brata, ali situacija je bila strašna. Govorio sam sam sebi - što nam se dogodilo? Gdje je moja kuća? Gdje je moj krevet i moje igračke?

Stigli smo na otok, policija nas je odvela na puno gore mjesto od čamca. Bilo je užasno puno ljudi, smrdilo je. Morali smo ostati dok nas policija nije pustila. Bez kuće smo bili 15 dana. To je bio vrhunac i moje tuge i tuge mojih roditelja. Nisu više mogli raditi one stvari za nas koje su radili prije.

Krio sam se kada bih plakao. Nisam htio da me roditelji vide kako ne bi bili još tužniji. I moja mama je tako plakala. Da je nitko ne vidi. Ali ja sam je vidio. Srce joj je bilo slomljeno.

Došli smo u Švedsku. Htio sam upoznati kralja da mu ispričam svoju priču. Čuo sam da je plemenit kralj. Nosio sam sa sobom novu odjeću da imam što obući kad se vidim s kraljem.

Stigli smo u Švedsku. Odsjeli smo u maloj sobici kod moje tete, umjesto u našoj velikoj, lijepoj kući. Svako jutro se budim i vidim babu ispred prozora, tužan je jer više nema novca da svojoj porodici kupi što želi.

Zato tražim da se vidim s Vama, kraljem! Želim vas upoznati i tad ću nositi novu odjeću. Srdačno, Ahmed.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine