digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kanadski grad Hamilton četitao Dan državnosti BiH

Autor: Novembar 25, 2016 0

Dok se jedan od naznačajnijih bosanskohercegovačkih, državnih blagdana, Dana državnosti, u manjem entitetu apsolutno negira, u drugom entitetu sve više prešućuje, dok je državotvornost Bosne i Hercegovine nešto o čemu se sve manje priča, dok se kontinuirano pokušava poništiti sjećanje na ono što čini Bosnu i Hercegovinu, njenu povijest, kulturu i tradiciju, onakvom kakva bi trebala da bude, politički lideri kanadskog grada Hamiltona priznaju i poštuju da je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a jedan od najznačajnijih događaja uopće u povijesti Bosne i Hercegovine.



U povodu Dvadesetpetog novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, blagdana koji je prelomni historijski trenutak savremene bosanskohercegovačke države jer potvrđuje njeno državno, pravno, političko i društveno trajanje i uzdizanje, odlukom Gradske skupštine na velikom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona je napisano:

“Sretan 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine”

Hvala gradu Hamiltonu što je obilježavajući Dan državnosti Bosne i Hercegovine poslao sasvim jasnu poruku čitavom svijetu: Bosna je ostala Bosna kroz dugu svoju povijest. To što politički lideri kanadskog grada Hamiltona posebno obilježavaju Dan nezavisnosti i Dan državnosti Bosne i Hercegovine je znak priznavanja bosanskohercegovačke države i društva, znak da poštuju aktivizam bosanskohercegovačke dijaspore u njenoj borbi za očuvanje i jačanje bosanskohercegovačke države i društva. To što politički lideri Hamiltona poštuju i obilježavaju 31 maj Svijetski dan Bijelih traka i 11 juli Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici je znak da poštuje istinu i pravdu kao najvažnije tekovine civilizacije, kao najbolji put bolje bosanskohercegovačke budućnosti. Bosnu i Hercegovinu su mnogi pokušali uništiti, posebno u posljednjoj agresiji devedesetih godina prošlog vijeka, ali u tome nisu uspjeli zbog čega se ne smije u miru podleći pritiscima i dozvoliti da se univerzalne vrijednosti za koje su mnogi dali živote uništavaju.

Zahvaljujući se političkim liderima grada Hamiltona i posebno članovima gradske skupštine profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada je rekao: “Onima koji obilježavaju Dan manjeg bosanskohercegovačkog entiteta i tako grubo krše osnovna ljudska prava i slobode, promovišu fašizam, vode “gebelsovsku propagandu” preko javnih medija, naoružavaju se i spremaju za novi napad na jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Onima koji u tajnosti spremaju javno obilježavanje Dana takozvane Hrvatske zajednice Herceg Bosna, upravo one iste pod okriljem koje se vodila fašistička politika, rušio Stari most, otvarali logori, provodio projekat podjele Bosne i Hercegovine, zbog kojeg je i nastala agresija sa istočne i zapadne strane na Bosnu i Hercegovinu. Onima koji u svom opijenošću vlašću ne vide da se zlo ponovo sprema da dovrši posao podjele Bosne i Hercegovine, te da su Bošnjaci došli na stepen najugroženijeg naroda u Evropi politički lideri kanadskog grada Hamiltona kroz kontinuiranu podršku državi Bosni i Hercegovini, istini i pravdi, jasno poručuju: Bosna je ostala Bosna kroz dugu svoju povijest, jedina koja je uvijek bila i cjelovita, kao teritorij, i jedinstvena kao historijsko i kulturološko trajanje. Bosna je uvijek uspjevala probuditi zaključane potencijale. Danas, sa ponosom slavimo historijski događaj za našu državu, prisjećajući se svih onih koji su dali svoje živote za našu slobodu. Svima koji poštuju i vole Bosnu i Hercegovinu te je doživljavaju svojom domovinom čestitam Dan državnosti. Nikad nismo i ne smijemo prestati raditi za Bosnu i Hercegovinu i bolje sutra, to je naša istina i naša misija".

Institut za istraživanje genocida Kanada

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine