digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nacionalna povelja ukrajinskih muslimana

Autor: Decembar 09, 2016 0

Nacionalna povelja okuplja muslimane Ukrajine prvenstveno oko načela 'jedinstva i državljanstva'

Muslimani Ukrajine ostavili su neslaganja po strani i okupili se za okruglim stolom u ponedjeljak. Ovog puta to nisu učinili kako bi razgovarali o problemu ili pitanju koje se tiče islamskog prava, već kako bi potpisali Nacionalnu povelju, koja ih okuplja prvenstveno oko načela "jedinstva i državljanstva".

Pedeset institucija, rasprostranjenih po svim gradovima Ukrajine, koje se bave vjerskim, socijalnim i drugim pitanjima, kao i one koje se bave isključivo pitanjima muslimanske zajednice u ovoj državi ili zastupaju različita mišljenja i pravce, pristale su na potpisivanje ove povelje, koju većina njih opisuje kao "historijski događaj".

Aleksandar Sahan, profesor na Univerzitetu za filozofiju i orijentalne studije, prisustvovao je ovom događaju, koji je održan u sjedištu državne ukrajinske novinske agencije Ukrinform u Kijevu. Kaže da je ova povelja samo proširenje slične povelje koju su muslimani Evrope usvojili 2008. godine.

Povelja se svim svojim stavkama i detaljima fokusira na dva glavna načela: prvo, jedinstvo u razumijevanju islama na osnovu njegovih izvora, uzimajući u obzir stvarnost muslimanske zajednice i društva, te priznavanje razlika u mišljenjima u okvirima razumijevanja, što ne bi trebalo biti uzrok nejedinstva.   

Drugo načelo povelje fokusira se na to da su muslimani vjerska skupina u ukrajinskom društvu i da imaju jednaka prava i obaveze kao i druge skupine, čime se razvija lojalnost njenih pripadnika konceptu državljanstva i pozitivnoj integraciji u društvo.  

Brkanje pojmova

O ovim načelima Al Jazeera je razgovarala sa šejhom Saidom Ismailovom, muftijom muslimanske zajednice u Ukrajini (Umma), institucije koja je pozvala na izradu ove povelje. On je rekao da se "svijet oko nas veoma brzo mijenja, a te promjene muslimanima nisu donijele ništa drugo osim podjela. Ne želimo da na muslimane Ukrajine ostave traga neki unutrašnji ili vanjski faktori, stvarni ili pretpostavljeni, koji bi mogli dovesti do njihovog nejedinstva".

Ismailov pojašnjava da je širenje određenih pokreta i struja dovelo do toga da su se pojmovi državljanstva i integracije počeli brkati kod brojnih muslimana. Stoga postaju ciljana meta, koja se optužuje za radikalizam, liberalizam, nevjerstvo, terorizam i slično tome. Iz tog razloga bilo je neophodno da ojačaju svoje unutrašnje jedinstvo poveljom koja će čuvati prava muslimana i suprotstaviti se faktorima njihovog razjedinjenja.

Sa druge strane, aktivistica Amina Okujeva, dobrovoljka koja se bori u redovima ukrajinske vojske protiv separatista lojalnih Rusima, za Al Jazeeru kaže: "Muslimanska zajednica izgubila je veliki broj svojih članova i pripadnika nakon ruske okupacije Krima. Oni su ti koji trpe najveće posljedice okupacije i njih se najviše tiče vraćanje teritorija i uspostavljanje stabilnosti." 

Dodaje da se "veliki broj muslimana bori za odbranu Ukrajine, pa neka ova povelja bude njihova vodilja i smjernica koja će im donijeti korist u sadašnjosti i budućnosti".

Savjetodavno vijeće

Potpisnici povelje zaključili su da je važno formirati savjetodavno vijeće, koje će okupljati predsjednike i predstavnike najvećih muslimanskih institucija te članove ukrajinskog međureligijskog kruga.

O ovom vijeću pisac i mislilac Siran Arifov kaže kako je neophodno preći s teorije na praksu u stvarnosti jer stvarnost poručuje da postoje neka veoma osjetljiva pitanja. Najvažnije je pitanje onih koji ponavljaju optužbe na račun Ukrajine i muslimana za izvoz ili sponzorstvo terorizma i povezanost sa grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL), koju je opisao kao terorističku. 

Zaključio je riječima da vijeće treba držati muslimane Ukrajine podalje od iskušenja te njima i svijetu potvrditi istinu da se njihova zemlja nikada nije borila protiv muslimana i da u tome nema nikakav interes.

Izvor: Al Jazeera

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine