digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Merkel: Ljudskošću i zajedništvom se suprotstaviti terorističkom svijetu mržnje

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Januar 23, 2017 0

Berlin – Njemačka kancelarka Angela Merkel ohrabrila je ljude u Njemačkoj da u Novu 2017. godinu uđu sa optimizmom i da terorizmu pokažu zube, ujedno ponovo braneći svoju izbjegličku politiku.

”Bila je ovo godina teških ispita za Njemačku”, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel, zatim podsjetila na žrtve terorizma i pozvala da se Njemačka „ljudskošću i zajedništvom suprotstavi terorističkom svijetu mržnje”.
„Sa slikama razrušenog Halepa pred očima, još jednom možemo reći koliko je važno i ispravno bilo to što je u protekloj godini naša zemlja onima kojima zaštita zaista treba pomogla da se snađu i integrišu. Naše vrijednosti će biti jače od terorizma”, rekla je kancelarka ističući da su demokratija i vrijednosti Njemačke suprotne svijetu terorizma ispunjenog mržnjom i da će one biti jače od terorizma.
“Jači smo zajedno. Naša država je jača. Država čini sve da garantira građanima sigurnost i slobodu - dodaje Merkel i najavila državne mjere kako bi se građanima zagarantovali sigurnost i sloboda. „2017. godine će Savezna vlada najbrže što je moguće zaključiti i sprovesti neophodne mjere, gdje god su one politički ili zakonski potrebne”, rekla je kancelarka za ARD. Priznala je da je Evropa spora i teška i da se treba koncentrirati na to šta može učiniti bolje nego jedna pojedinačna država.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine