digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Iran uzvratio SAD-u istom mjerom

Autor: Ajša Hafizović hadžimešić Februar 06, 2017 0

Teheran - Iran je odlučio primijeniti načelo reciprociteta nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da na na tri mjeseca zabranjuje ulazak u SAD državljanima Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, osim državljana koji posjeduju diplomatske i službene vize ili rade za međunarodne ustanove, saopćeno je iz iranskog ministarstva vanjskih poslova.


„Islamska Republika Iran, poštujući američki narod i štiteći prava svojih državljana, odlučila je primijeniti reciprocitet nakon uvredljive odluke SAD u vezi s iranskim državljanima, sve dok se ta mjera ne ukine“, navodi se u ovom saopćenju.
Iranskog predsjednika Hasan Ruhani je izjavio je da je vrijeme zidova u svijetu prošlo.
Vanjskopolitički odbor iračkog parlamenta zatražio je, također, recipročan odgovor Sjedinjenim Državama pošto je američki predsjednik Donald Trump zabranio na tri mjeseca ulazak iračkih građana.
Sudan je Trumpovu odluku nazvao „vrlo nesretnom“ u svjetlu „povijesnih koraka“ poduzetih nekoliko sedmica ranije prema ukidanju sankcija nakon dobre saradnje u borbi protiv terorizma, objavilo je sudansko ministarstvo vanjskih poslova.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine