digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muslimani u SAD: Očekujemo od predsjednika Trumpa osudu rastućeg broja antimuslimanskih incidenata

Autor: Ajša Hafizović hadžimešić Mart 06, 2017 0

Washington - „Mnogi američki muslimani su nezadovoljni i uznemireni, jer predsjednik Trump ne osuđuje jasno i nedvosmisleno porast antimuslimanskog sentimenta u Sjedinjenim Državama“, izvještava Glas Amerike podsjećajući da je Trump jasno i nedvosmisleno osudio pojave antisemitizma koje prate prijetnje bombaškim napadima na jevrejske zajednice i njihove centre.

Muslimani u ovoj zemlji se nadaju da će američki predsjednik na sličan način, jednako odlučno i direktno, progovoriti i o rastućem broju antimuslimanskih incidenata, navodi se u ovom prilogu Glasa Amerike, te dodaje da predsjednik generalno ne govori o tome mada je poslije izbora došlo do brojnih incidenata motiviranih mržnjom, etničkim i vjerskim sentimentima. „Da se to spriječi trebalo bi više raditi na tome. Riječi osuda incidenata i postupaka podsticanih netolerancijom prema manjinskim, etničkim i vjerskim skupinama trebalo bi da budu praćene i primjerenim akcijama sličnim onoj potpredsjednika Mikea Pensea koji se lično uključio u rad na otklanjanju posljedica skrnavljenja jevrejskog groblja u Sent Luisu“, zaključak je ovog priloga uz navođenje izjave potpredsjednika Pensea u kojoj kaže da „nema mjesta u Americi za mržnju, predrasude, nasilje i antisemitizam“.
U solidarnost sa jevrejskom zajednicom u Sent Luisu su se uključili i muslimani ovog grada prikupivši prilog za obnovu njihovog groblja u kome su vandali uništili više od 100 nadgrobnih spomenika. Iako je muslimanska zajednica imala namjeru skupiti 20.000 dolara za obnovu groblja, odaziv na poziv je prevazišao njihova očekivanja i za kratko su skupili 115.000 dolara kao pomoć jevrejskoj zajednici u ovoj obnovi, prenosi Independent.
Muslimani su na stranici LaunchGood.com putem koje su prikupljali novac napisali: „Dok nas ovi besmisleni događaji pune tugom, mi želimo da podijelimo poruku jedinstva, tolerancije i uzajamne zaštite koja se nalazi u Medinskoj povelji.“
U isto vrijeme mediji izvještavaju o podmetnutom požaru u džamiji na Floridi. „Zabrinjavajuće je da je naša zajednica postala žrtva nečega što liči na još jedan zločin iz mržnje“, izjavio je glasnogovornik Vijeća za američko-islamske odnose u Floridi Vilfredo Amr Ruiz.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine