digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Barzani: Potvrdan odgovor na referendumu ne znači automatsko otcjepljenje

Autor: Septembar 23, 2017 0

Predsjednik iračkog Kurdistana je nagovijestio da će Kurdi sami povući granice buduće kurdske države ukoliko Bagdad ne prihvati glasanje za nezavisnost na referendumu, koji bi trebao biti održan 25. septemba. Massoud Barzani je za BBC kazao da je želio postići dogovor s centralnom vladom ukoliko bi Kurdi glasali za otcjepljenje. Irački premijer je ranije odbacio referendum, nazvavši ga neustavnim.
Barzani je također upozorio da će se Kurdi suprotstaviti bilo kojoj grupi koja pokuša nasilu promijeniti situaciju u Kirkuku.
Kurdske Pešmerge su preuzele kontrolu nad ovim naftom bogatim gradom u kojem živi veliki broj Arapa i Turkmena, kao i u drugim područjima nad kojima je centralna vlast u Baghdadu tvrdila da ima vlast, tokom prethodne tri godine dok su se borili protiv ISIL-a.
Referendum o nezavisnosti će biti održan 25. septembra u tri pokrajine koje su dio ove regije: Dahuk, Irbil i Sulaimaniya, te u područjima koje smatraju Kurdistanom izvan regionalne administracije, uključujući Kirkuk, Makhmour, Khanaqin i Sinjar.

Sličica Želim Print

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine