digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prof. dr. Nedžad Grabus o rahmetli profesoru Karčiću: Otvarao nam je horizonte znanja

Autor: Nedžad Grabus Novembar 30, 2022 0
Prof. dr. Nedžad Grabus o rahmetli profesoru Karčiću: Otvarao nam je horizonte znanja Foto: Preporod.info

U utorak, 22. novembra u Bošnjačkom institutu u Sarajevu posthumno je dodijeljena nagrada Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka ''Mehmed Mejlija Guranija“ za naučnoistraživački rad rahmetli prof. dr. Fikretu Karčiću. Na svečanosti su govorili akademik Enes Karić i predsjednik UO Instituta prof. dr. Nedžad Grabus. Uz nastavku teksta vam donosimo integralni govor prof. dr. Nedžada Grabusa o rahmetli profesoru Karčiću.

Poštovani,

Svi bi vjerovatno bili sretni da je među nama prof. dr. Fikret Karčić da mu uživo čestitamo na nagradi Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka “Mehmed Mejlija Guranija”. Ostaje nam da učimo dove, molimo Allaha, dž.š., da rahmetli prof. Fikretu Karčiću oprosti grijehe i nastani ga u najvišim nivoima Dženneta. Čestitamo suprugi rahmetli Fikreta Hamida-hanumi, sinovima Hamzi, Harunu i Hikmetu, najbližim rođacima i cijeloj porodici Karčić.

Želim se u svojstvu predsjednika UO zahvaliti članovima Upravnog odbora Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, članovina naučnog Vijeća Institita, direktoru dr. Feridu Dautoviću, uposlenicima i saradnicima Instituta na odluci da se utemelji godišnja nagrada Instituta, a posebno na odluci da se ove godine nagrada posthumno dodijeli rahmetli prof. Fikretu Karčiću. Prof. Fikret Karčić je utisnuo snažan pečat na sve nas, njegove studente i kolege s kojima je sarađivao. Profesor Fikret Karčić znao je pronaći balans i modus vivendi između tradicionalnih izvora islama i savremenih znanstvenih i društvenih zahtjeva vremena u kojem živimo. Njegovo razumijevanje Šerijata nije bilo ideološko i dogmatizirano udaljavanje od stvarnih životnih situacija ljudi u BiH. Svojim tumačenjem i razumijevanjem islama otvarao nam je horizonte znanja, oslobađao nas od pseudo-naučnih pokušaja da se ovlada bosanskohercegovačkim iskustvom razumijevanja tradicije utemeljene na islamskom učenju. U svojim znanstvenim analizama i radovima bio je kredibilan istraživač, istinski lučonoša i pronositelj spoznaje o važnosti razumijevanja i evropske i islamske komponente našega identiteta. Iz njegovih radova zrcali važnost poštovanja svetoga i prihvatanja islamskog učenja kao integralnog sistema naših vrijednosti. Profesor Karčić uvijek je govorio o vrijednostima svetoga i tradicije.

To je pitanje koje se postavlja u sekulranim društvima. O tom problemu poljski filozof Kolakowski razmišlja na sljedeći način: “Kada kultura izgubi smisao svetoga, ona izgubi svaki smisao. Nestajanjem svetoga koje postavlja granice usavršavanju kojeg može postići sekularno društvo javlja se jedna od najopasnijih iluzija naše civilizacije – iluzija da ne postoje granice promjena koje možemo uvesti, da je društvo beskrajno fleksibilna stvar koju možemo oblikovati prema hirevima naših kreativnih kapaciteta.

Takva iluzija dovodi do katastrofalnog očajanja. Moderno stanje, koje nudi čovjeku potpunu slobodu od tradicije ili pred-postojećeg smisla, umjesto da mu omogući perspektivu božanskog  stvaranja, ostavlja ga u mraku u kojem se sve stvari promatra s podjednakom ravnodušnošću.

Biti potpuno slobodan od vjerske baštine ili povijesne tradicije znači prepustiti se ništavilu, a time i dezintegraciji. Utopijska vjera u čovjekovu mogućnost samo-inovacije, utopijska nada neograničenog usavršavanja predstavljaju možda i najefikasniji način samoubistva kojeg je ljudska kultura ikada osmislila.”

Profesor Karčić nas je stalno učio i podsjećao na važnost svetoga i tradicije. Imao je međunarodno iskustvo, zato je vidio dalje i shavatao je važnost bosanskohercegovačke islamske tradicije kao naše differentia specifice, naše posebnosti, koja nas čini ovakvima kavi jesmo i daje nam spisao tome što jesmo. Nagrada Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka “Mehmed Mejlija Guranija” je naša skromna zahvalnost za dobro koje je rahmetli prof. Fikret Karčić ostavio iza sebe u različitim poljima svoga djelovanja, a posebno na artikuliranju, definiranju, naučnom valoriziranju, proučavanju i razvoju islamske tradicije Bošnjaka.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine