digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Predstavljena knjiga „Razumjeti islam“ muftije Aziza Hasanovića

Autor: A.C. i S.V. Decembar 03, 2018 0

Predavanje i predstavljanje knjige „Razumjeti islam“ održao je u srijedu 28. studenoga u 19.30 sati u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu dr. sc. Aziz Hasanović, muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. 

Bila je to prva promocija knjige u Hrvatskoj i regiji kao i prvo gostovanje muftije Hasanovića u ulozi predavača u Sisačkoj biskupiji.

Predavanju su nazočili brojni vjernici, kako katolici tako i muslimani te predstavnici gradskih i županijskih vlasti.

Sisački biskup Vlado Košić kao domaćin srdačno je pozdravio sve prisutne, izrazivši dobrodošlicu i zadovoljstvo zbog povoda okupljanja. 

„Potrebno je da se susrećemo i da svaki sebe predstavi autentično i ono što vjeruje i ono što je najvažnije u njegovoj vjeri da bi smo nekada mogli razlučiti i ono što je bitno i ono što je nebitno, ili čak suprotno vjeri, a što se često veže uz pojedinu vjersku zajednicu i često je spoticaj da se ljudi bolje povežu, razumiju i da žive zajedno kao braća.“, poručio je biskup Košić u Izjavi za medije.

U svom uvodnom obraćanju biskup je govorio o kontinuitetu ekumenske suradnje:

„Jedan dio od dvadeset godina moje biskupske službe vezan je uz ekumenske i susrete međureligijskog dijaloga gdje važno mjesto zauzima upravo dijalog s muslimanima. 

Rado se sjećam i zahvaljujem muftiji Azizu, kao i umirovljenom muftiji Šefku Omerbašiću te našim sisačkim imamima Alemu Crnkiću i Fuadu Karagi, na svim susretima. 

Naši odnosi su u različita vremena kroz povijest bili različiti, ali vjerujem da je pred nama vrijeme suradnje. Mi želimo da naši odnosi budu dobri i nadam se da i ova knjiga tome pridonosi“, poručio je biskup.

Muftija Hasanović zahvalio je biskupu na organizaciji te prijedlogu da prva promocija ove knjige bude upravo u Sisku s čime se šalje jedna snažna i važna poruka u vremenu izgradnje džamije u Sisku kako je Grad Sisak ali i Sisačka biskupija otvorenih vrata za sve ljude dobre volje.

 „Ovaj večerašnji impozantan skup govori da smo mi svi na jednom putu, a to je jačanje i unaprjeđenje dijaloga te stvaranje pozitivnog i zdravog ozračja među vjerama i nacijama. 

Drago mi je da je Sisak prvi domaćin ove promocije jer je sav prihod od prodaje knjige namijenjen kao pomoć za gradnju Islamskog centra u Sisku. 

Koristim i ovu priliku da se zahvalim biskupu za prvu donaciju za taj centar i moram reći da to uvijek s ponosom ističem gdje god dođem“, poručio je muftija Hasanović.

Na predstavljanju knjige bio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je u Izjavi za medije iskazao zadovoljstvo što je muftija ponudio prezentaciju vjerskih normi i načela.

„Mislim da je i ovo predavanje jedan doprinos razumijevanja u ovoj zajednici, u Sisku, Sisačko-moslavačkoj županiji, razumijevanju islama, ali i prihvaćanje muslimana kao jedne drugačije kulture, drugačijih običaja, drugačije tradicije, ali i nešto što će omogućiti jedan kvalitetniji život jedne i druge zajednice. 

Mislim da je u Sisku i Hrvatskoj primjer na koji način se islam propovijeda i na koji način muslimani žive nešto što bi se moglo preslikati i u druge države Europske unije, ali i cijeli svijet.“, poručio je župan sisačko-moslavački IvoŽinić.

Govoreći o knjizi muftija je rekao kako ona kroz deset poglavlja i na dvjestotinjak stranica donosi izbor održanih predavanja iz predmeta Islam, a koja on već dugi niz godina drži na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu.

 „Cilj knjige je da prezentira islam u kontekstu današnjeg vremena i prostora suočavajući se s određenim predrasudama koje se pripisuju islamu i muslimanima kao i da jača dimenziju opće kulture kod čitatelja formirajući jasan i ispravan stav o islamskim temama. 

Građa je namijenjena široj publici i za muslimane, ali i za nemuslimane. 

Prvi razlog zašto sam ovu knjigu napisao je zbog mojih muslimana jer sam primijetio da mnogi ne razumiju islam kroz njegovu suštinu.

Znaju o islamu, ali ga ne razumiju. 

Kao drugi motiv pisanja knjige muftija je istaknuo da je želio da danas, kada se o islamu na ovaj ili onaj način sve više govori, nemuslimani upoznaju islam kroz tumačenje autohtonih europskih muslimana te da se jasno kaže što je islam u izvornom obliku kroz njegovu teološku misiju, što je islam u kulturološkom smislu, što je islam u praktičnom životu čovjeka te što islam obvezuje muslimana prema sebi, zajednici, domovini i društvu.

Na kraju muftija Hasanović je rekao kako su ovakvi susreti i dijalozi najbolji način da se razbiju predrasude te istaknuo kako su o puno naravnih pitanja stavovi muslimana i katolika jednaki o čemu govori devet zajedničkih izjava koje su napravljene dok je biskup Košić bio na čelu Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, a tiču se zaštite ljudskog života od začeća, zaštite braka i obitelji, eutanazije, itd.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine