digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prezentacija narativa "Ahmići: 48 sati pepela i krvi" večeras u Historijskom muzeju BiH

Autor: April 16, 2019 0
U Historijskom muzeju BiH večeras će u 19 sati biti održana prezentacija interaktivnog narativa "Ahmići: 48 sati pepela i krvi"; MKSJ i istraga, rekonstrukcija i procesuiranje zločina počinjenih u aprilu 1993. godine u Lašvanskoj dolini.
 
U razgovoru na promociji narativa u Ahmićima govoriće Adnan Zec, jedan od preživjelih stanovnika Ahmića, imam Mahir Husić, Bob Stewart bivši zapovjednik Britanskog bataljona UN, Mark Harmon, bivši tužilac MKSJ koji je na sudu vodio predmete vezane za zločin u Ahmićima i Mirko Klarin, direktor SENSE CTP/TJC. 

"Kao svi dosadašnji interaktivni narativi u produkciji SENSE Centra (Slučaj Kosovo, Uništavanje spomenika, Srebrenica i Oluja) i ovaj najnoviji 'Ahmići: 48 sati pepela i krvi' je rezultat nastojanja da se dokumentuju i učine trajno i široko dostupnim činjenice utvrđene van razumne sumnje u postupcima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju", stoji u saopćenju.

U ovom slučaju radi se o činjenicama utvrđenim u sedam postupaka protiv ukupno 11 optuženih za zločine počinjene u aprilu 1993. godine u Ahmićima i drugim selima i zaseocima Lašvanske doline.

Narativ "Ahmići: 48 sati pepela i krvi" sastoji se od šest video storija koje, pored iskaza svjedoka i očevidaca zločina sadrže i dokumentarne snimke i fotografije nastale u vrijeme zločina.

Svaka video storija praćena je izborom vojnih, političkih i drugih dokumenata, koji su uvedeni u dokaze tokom suđenja za zločine u Lašvanskoj dolini. Među njima je i video vinjeta “In vino veritas” u kojoj bivši britanski političar Paddy Ashdown opisuje kako je nastala čuvena mapa podjele Bosne i Hercegovine, koju je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nacrtao na jelovniku banketa održanog u Londonu 6. maja 1995. godine, u čast 50. godišnjice savezničke pobjede u Evropi.

Novi narativ će biti dostupan na novom sajtu SENSE od 16.04.2019

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine