digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Begov Han: Održano godišnje druženje omladine AKOS-a

Autor: N. Botić Septembar 03, 2015 0

Proteklog vikenda (29. i 30.08.) je u centru „Misbah“ u Begovom Hanu organizovano godišnje druženje simpatizera AKOS-a, odnosno članova pridruženih članica AKOS-a (Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport).

 

U programu je učestvovalo 30 omladinaca iz Sarajeva, Živinica, Zenice i Sanskog Mosta koji su imali priliku da usvoje nova znanja, sklope nova poznanstva i da se ugodno druže i provedu. Na ovaj način je AKOS kao nevladina organizacija pokazala senzibilitet ka potrebama omladine, duhovnim i tjelesnim, te su pokušali da im obezbjede kvalitetan i nadahnjujući program druženja.

Tema ovogodišnjeg seminara je bila veza za iman, kao najdragocjeniji dragulj kojeg treba čuvati i njegovati, posebno u savremenom dobu prepunom raznovrsnih izazova za omladinu. Za omladinu su održana dva predavanja, jedno na temu jačanja i slabljenja imana, te liječenja imanske slabosti, te drugo na temu savremenih izazova kojima je izložena omladina.

Ovogodišnji predavač je bio Nedim Botić, publicista i aktivni saradnik više medija, koji je s mladima podijelio neka svoja iskustva i praktične savjete kako islam može uljepšati i olakšati njihov život.

Među učesnicima je bio Ajdin Hasanić iz Sanskog Mosta poznat po edukativnim video-klipovima. Ajdin je s nama podijelio svoje dojmove i zapažanja o važnosti vjere u životu mladih, svojim počecima i budućim planovima.

Slobodno vrijeme omladina je imala priliku da iskoristi u sportskim aktivnostima, fudbalu i stolnom tenisu, te šetnjama i međusobnom druženju. Sklopljena su nova prijateljstva, obnovljena stara i ojačane su međusobne veze.

Među specifičnosti ovogodišnjeg druženja možemo istaći i prezentaciju hidžame, Poslanikove, a.s., metode liječenja i prevencije raznih oboljenja. Vrijedi istaći da su tri najvrijednija i posebno aktivna učesnika nagrađena knjigama od strane organizatora.

Za organizaciju programa, te potrebe i smještaj omladine bili su zaduženi slijedeći koordinatori: Asim Smajlović i Fahrudin Dukić (UG „Selsebil“ Živinice“), te Sanadin Voloder (UG „Svitanje“).

Organizatori su nastojali da mladi dobiju svoju riječ, da iskažu svoje probleme i zabrinutosti, da bez opterećenja i ustručavanja progovore o izazovima s kojima se susreću u jednom sigurnom, pozitivnom okruženju. Nezaposlenost, nemoral, poroci i ovisnosti raznih vrsta su samo neki od izazova mladih, a kao divna alternativa negativnim trendovima se nameće povratak univerzalnim ljudskim vrijednostima oličenim u religijskim vrednotama.

Tu se postavlja i zadatak pred krovnu vjersku instituciju Bošnjaka, našu Islamsku zajednicu, da nastoji osmisliti korisne i edukativne programe za omladinu, i tako pruži adekvatan odgovor na opću devalvaciju morala i teško stanje mladih koje samim tim otežava uspješan rast i razvoj naše domovine.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine