digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bihać: Promocija zbirke islamske poezije „Tajna istinske ljubavi“

Autor: Nedim Botić Oktobar 22, 2015 0

Mladi i talentovani bihaćki pjesnik Damir Mašić je nedavno objavio svoju novu knjigu. Radi se o zbirci islamske poezije nazvanoj „Tajna istinske ljubavi“. Promocija djela će biti upriličena u Gradskoj biblioteci u Bihaću u petak, 23.10., s početkom u 19 sati.

 

Damir Mašić je naizgled obični mladić iz Bihaća kojem je pisanje način bijega i konstruktivnog traženja izlaza iz dunjalučkih košmara. Danas već renomirani pjesnik, talentirani Damir je objavio jednu zbirku poezije nazvanu „Soldat ljubavi“, a sada je čitalačka publika obradovana i s njegovim drugim književnim uratkom.

Međutim, više od ijedne riječi iz njegovih pjesama, impresioniraju vas vedra narav i ogromna ljubav prema vjeri ovog mladića. Razgovor s njim govori više nego stotine i stotine pročitanih knjiga, jer osmijeh koji ne silazi s lica i ogromni optimizam kojim zrači, prosto vas nadahnu željom da i vi izrastete u bolju osobu i vjernika. Životne probleme je iskoristio u svoju korist i od gorčine tuge načinio pjesnički nektar koji osvaja i plijeni ljudsku pažnju. Kako sam kaže, njegova „Tajna“ otkriva kako biti sretan u ljubavi i općenito životu.

„Cilj ove zbirke poezije je da skrene pažnju pojedincu na istinsku ljubav, na ljubav koja nije modificirana i koja nije pomiješana sa interesom, a takve je nažalost danas sve više. Pjesme su nastajale u gluhoj doba noći, kada bi me iskušenje dovelo do depresije, a depresiju sam vidio kao nešto korisno iz čega mogu da izvučem najbolje rime za svoje pjesme. Inspiracija je izvučena iz nade da će iskušenje proći i donijeti samo bolje, što je naravno ova knjiga to i dokazala.“, ističe Damir.

Pisanje zbirke „Tajna istinske ljubavi“ je trajalo više od devet mjeseci, da bi se potom krenulo s pripremama za štampu. Taj put je bio popločan brojnim preprekama, koje su uz Božiju pomoć savladane, a ovo vrijedno djelo je ugledalo svjetlo dana. Djelo su recenzirali Idriz-ef. Bešić i Nedim Botić, a projekat su medijski podržali brojni mediji. Naravno, Damir ne planira da se uljuljka na lovorikama uspjeha, te već razmišlja o novim korisnim projektima i budućim djelima.

„Što se tiče mojih planova za budućnost, trenutno planiram da se odmorim malo, da se posvetim sinu i da polahko pišem drugu knjigu. Imam više otvorenih tema, ali će zasigurno i moja sljedeća knjiga biti usko vezana sa islam i Bošnjake, ako Bog da. Moram da se zahvalim Allahu, dž.š., koji mi je ponudio taj put preko kojeg su nastala moja djela.“, naglašava Damir.

Posebnu zahvalnost Damir duguje svojim prijateljima, recenzentima i timu ljudi koji su radili na knjizi, a naročito svojim sponzorima. Kao najveće 'krivce' za svoj književni uspjeh navodi svoje roditelje koji su uz njega bili u teškim i sretnim vremenima te mu pružali najveću podršku na putu do cilja.

„Mama me je me je odgojila da volim i cijenim ljude bez obzira na vjeru, nacionalnost i boju kože. Od ove knjige najmanje što želim je neka popularnost, jer to je teško breme i iskušenje. Mladim pjesnicima i piscima poručujem da ako imaju talentat neki, neka se ne ustručavaju krenuti u pisanje i objavljivanje pjesama. Ma koliko put do knjige bio težak, vi ostavljate nešto iza sebe, što će čitati i naradne generacije ako Bog da.“, istakao je Damir na kraju.

Poruka Damirovih pjesama svima nama je: „Neka izvor naše snage bude vjerovanje u Allaha, dž.š., i Resulullaha, a.s., i neka nam vjera bude svjetiljka u teškim i tmurnim trenucima!“ Naučimo odbaciti brige koje nas more, a još nisu se nisu ni obistinile. Budimo borci, budimo optimisti, trudimo se i radimo, i ljubavlju našom oplemenimo svijet i usrećimo ljude. Prenosimo riječi dobra i ljepote, budimo promjena koju želimo da vidimo oko nas, budimo inspiracija i poziv ka nečemu boljem, ka vrijednostima dobra pomalo zaboravljenim u naše doba. Ne odustajmo od snova, volimo druge i pomažimo im nesebično, cijenimo svoje, a poštujmo druge.

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine