digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Naučna konferencija o kulturno-historijskom i prirodnom naslijeđu općine Lukavac

Autor: Nusret Kujraković Novembar 03, 2015 0

Lukavac:  Održana naučna konferencija  o kulturno-historijskom i prirodnom naslijeđu općine Lukavac

 

U subotu 31. oktobra 2015. godine  u objektu Vila „Solvay"  u Lukavcu je održana naučna konferencija pod nazivom „Kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe općine Lukavac". Konferenciju su organizirali JU Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i JU Javne biblioteke Lukavac. Pokrovitelj konferencije bila je Općina Lukavac, a partner Sisecam Soda Lukavac.

Na konferenciji je učestvovalo četerdesetak naučnika. Štampan je zbornik sažetaka, a na proljeće 2016. godine biće publiciran i zbornik radova. Na početku rada konferencije obratili su se, ispred organizatora,  prof. Nihada Fajić, direktorica JU Javne biblioteke Lukavac i prof. Arijana Grgić, predsjednica UO Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, zatim  Izet Jagodić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK  i Dževad Mujkić, načelnik Općine Lukavac. .

O islamskom vjerskom naslijeđu svoja radove prezentirali su:  Ahmed Hatunić („Život i djelo profesora Šabana Hodžića“), Šefko Sulejmanović („Najstarije džamije na području općine Lukavac i njihov kulturno-historijski značaj“), Sevret Mehmedćehajić („Redžep Muminhodžić - život i odgajateljski rad“) i Nusret Kujraković („Popis vakufa u Lukavcu iz 1938. godine“).

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine