digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nove knjige: Islamska književnost, između arabizma i arabistike

Autor: Orhan Jašić Mart 21, 2016 0

(Mehmed Kico, Islamska književnost, između arabizma i arabistike, Hikmet, Sarajevo, 2015. str. 160.)

Islamska književnost, između arabizma i arabistike je osma po redu knjiga višegodišnjeg nastavnika na sarajevskom Univerzitetu dr. sc. Mehmeda Kice. Riječ je o znanstvenom uratku redovni profesora arapskog jezika i arapske književnosti na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu. Pored Uvoda, knjiga se sastoji od tri poglavlja, zaključka, sažetka na bosanskom, engleskom i arapskom jeziku, kao i bibliografije i popisa korištene literature.

U prvom poglavlju U širinama arabizma Mehmed Kico predstavlja dvojicu muslimanskih autora klasičnog perioda, a riječ je o al-Farabiju i Hafizu aš-Širaziju. U početnom dijelu poglavlja analizira, i na osnovu relevantne znanstvene literature deskribira značaj filozofa Al-Farabija u području praktičke filozofije kao i u polju znanosti o jeziku, ukazujući na njegov doprinos u području arapske lingvistike. Štoviše, autor ne zaboravlja naglasiti značaj helenske filozofije u duhovnom razvoju Al-Farabija, ali, također, potcrtava i njegovu originalnost u filozofskim znanostima.U drugom dijelu poglavlja govori se o klasičnom muslimanskom književniku i pjesniku Hafizu aš-Širaziju, te o percepciji njegovog djela u arapskim spisima, kao i primitku njegova djela  na Zapadu, i to osobitu u poeziji Johanna Wolfganga von Goethea.

Drugo poglavlje U kozmopolitizmu islamske književnosti posvećeno je životu i djelu dvojice religioznih autora Muhammeda Ikbala i Fethullaha Gulena. Naime u ovom poglavlju se hronološkim redom predstavlja život i učenje Muhammeda Ikbala, indijskog religioznog filozofa, da bi, nadalje, bilo predstavljeno i djelo  savremenoga turskog spisatelja Fethullaha Gulena.

Slijedeće poglavlje Na stazama arabistike posvećeno je doajenima orijentalistike u bivšoj Jugoslaviji, Teufiku Muftiću i Fetiju Mehdiju. Autor je prikazao njihov život i djela, ocrtavajući sa suptilnošću njihov doprinos lingvistici arapskog jezika. Naime, s ovim poglavljem, koje je ujedno i posljednje, naročito se osvjetljava značaj pomalo zaboravljenog, ali veoma značajnog znanstvenika profesora Teufika Muftića.

Poslije navedenog poglavlja slijede Zaključci u kojima Mehmed Kico sumira sveukupna intelektualna strijemljenja u knjizi.

Tokom pisanja knjige, autor je koristio vrlo referentnu literaturu iz filoloških znanosti, i to na nekoliko stranih jezika. Također, treba istaknuti da je štivo informativno, znanstveno vrlo korisno i da je pisano prijemčivim stilom.

Knjigu je publicirala izdavačka kuća Hikmet iz Sarajeva. Obujmom i opsegom sadrži stotinu i šezdeset stranica teksta, a sam sadržaj djela nesumnjivo može biti od veliki koristi učenicima i studentima, posebno studentima lingvističkih i kultroloških studija. Stoga toplo preporučamo knjigu našem čitateljstvu.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine