digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Novi broj Glasnika

Autor: M. Prljača Mart 21, 2016 0

Prvi ovogodišnji svezak Glasnika sadrži deset radova, razvrstanih u šest rubrika. I ovaj broj, kao i niz prethodnih, donosi isključivo autorske radove domaćih autora

U rubrici „Aktuelne teme“ objavljena su tri rada. Prvi od njih je rad Damira Babajića „Programi teološkog i praktičnog rada Islamske zajednice u BiH prema osobama s invaliditetom“. Autor ističe da je Islamska zajednica u BiH do sada  dala velik doprinos na polju pružanja pomoći i podrške osobama s posebnim potrebama, što se zasniva na određenim projektima, shodno intelektualnim i ekonomskim mogućnostima, te da je do sada realizirala mnogo takvih projekata.

Drugi rad nosi naslov “Kulturni turizam kao razvojna prilika – baština u službi razvoja“ autora Asmira Crnkića. Autor u ovome radu ukazuje na brojne mogućnosti koje na području Unsko-Sanskog kantona, ali i u cijeloj zemlji, stoje pred Islamskom zajednicom u pogledu predstavljanja kulturno-vjerskoga blaga, preko kojega se posjetioci mogu upoznati i s duhovnim vrijednostima koje ta zajednica baštini.

Treći rad je rad Rifeta Šahinovića „Umjerenost kao metod suočavanja s prošlošću s ciljem obnove povjerenja“. Autor se predmetnom temom bavi s obzirom na kur'anski kontekst njenoga spominjanja, odakle je, po njemu, proizišlo i oblikovanje identiteta i razumijevanje izvora Tradicije kod Bošnjaka.

U rubrici „Islamske teme“ objavljen je rad Hfz. Halila Mehtića „Osobenosti poslaničkog odgoja“. Autor u ovom radu naznačava da je odgoj božansko-ljudska tvorevina koja podrazumijeva čitav spektar aktivnosti i osobenosti uspješnog odgajatelja. Budući da se u ličnosti Posljednjeg Božijeg Poslanika nalaze objedinjene neophodne metode, pedagoška načela kao i osobine koje su ga krasile, a s kojima je osvajao srca ljudi, on se, kaže Mehtić, nadaje kao nezaobilazan uzor u promicanju odgoja zasnovanog na matrici islamske duhovnosti.

U rubrici „Studije“ objavljen je rad Rusmira Mahmutćehajića „O promatranju svijeta i sudjelovanju u njemu“. Autor tu razmatra neka od najvažnijih pitanja u odnosu između tradicijske intelektualnosti i dva moderna propozicijska sistema, teološkog i znanstvenog.

U rubrici „Kulturna baština“ objavljen je rad Maksude Muratović „Astronomske opservatorije u klasičnoj islamskoj kulturi“.  U radu se govori o muslimanskom doprinosu astronomiji, te o izgradnji opservatorija. Posebno se podvlači doprinos al-Battanija, autora Sabijanskih tablica, te al-Sufija, al-Birunija i Ibn Junusa. Drugi rad u ovoj rubrici je rad Suadina Straševića „Stara džamija u Poljicu“, a treći - rad Dženana Hasića „Muhammed Tevfik Bošnjak (1785-1866), 150 godina poslije“.

U rubrici „Osvrti“ objavljen je rad Adisa Bekrića „Suspenzija i materijalna odgovornost imama“. U radu se daje prikaz dva instituta koja su povezana s disciplinskom i materijalnom odgovornosti imama, uređenih Pravilnikom o imamima – suspenzijom i nadoknadom štete.

U rubrici „Portreti“ Enes Karić u radu „Nepoznati Muhammed Abduhu (prema memoarima Wilfrida Scawena Blunta i drugim izvorima“, koji će biti objavljen u nekoliko nastavaka, na specifičan način portretira ličnost Muhammeda Abduhua, jednog od najvećih vjerskih reformatora među muslimanima potkraj XIX i početkom XX stoljeća, iznoseći o njemu do sada nepoznate detalje.

Sve u svemu, i ovaj broj Glasnika odlikuje se raznovrsnošću i aktuelnošću tema, što ga preporučuje širem krugu čitalaca.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine