digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promovirana  knjiga Enesa Ratkušića „Sukob devijacija“

Autor: H.E. Mart 21, 2016 0

U organizaciji Narodne biblioteke Mostar 9.marta  je u Studenstkom hotelu promovirana knjiga Enesa Ratkušića „Sukob devijacija“. Knjigu su predstavili prof. dr. Fahira  Fejzić-Čengić i Mensud Medar

Nakon  pet vrlo zapaženih knjiga iz područja književnosti Ratkušić se po prvi put odlučio da  reflektira spram svog društvenog  statusa sociologa  i dobrog poznavaoca društvenih kretanja i njihovih oscilacija sa makro na mikro planove tretirajući fenomene koje savremeno čovječanstvo sve manje razumije. „Moje polazište bilo je da se na osnovu istih činjenica dokazuje teza da je čovječanstvo na vrhuncu moći, ali i na rubu strmoglava. I jedna i druga teza se dokazuju sa potpuno identičnim činjenicama što u konačnici znači da naše spoznajne moći nisu uredu.“, kazao je Ratkušić.  Poručio je kako je današnjem čovjeku potreban novi organon podjednakog uvažavanja teorijskih činjenica i iskustva. „ U spoznajni proces se ne može ići ni bez teorije ni bez činjenica. Svi se danas bave istraživanjima, a ljudi najčešće nemaju blage veze s teorijom.

Profesor Mensud Medar prokomentirao je Ratkušićevu tezu ojačanu mnoštvom primjera kako je sukob civilizacija klasična podvala jer je na sceni sukob devijacija jer, kako primjećuje Ratkušić, niti Zapad želi uvesti autentične vrijednosti demokratije  na Bliski istok niti na Bliskom istoku  brane autentične vrijednosti islama dok u isto vrijeme globalnom svjetskom scenom u nepoznatom pravcu otiču rijeke novca. „U modernom svijetu moramo poput autora ove knjige  biti odvažni i pošteni da proniknemo u suštinu manipulacija i zabluda  kako bismo  ušli u obračun sa devijacijama modernog društva“, poručio je Medar.

Metodološki pristup Ratkušićevog znanstvenog  promišljanja prema  prof. dr. Fahiri  Fejzić - Čengić oslonjen je na otkrivanje uzročno- posljedičnih veza s idealističkim nakanama, koje su u bitnome  utopističke, ali nadasve plemenite. „  Ratkušić smatra da su autoritarna vlast autoritarna misao propali. On kaže i demokratska vlast i demokratsko promišljanje su nažalost, propali, a nama se nudi kao najveća mantra koju, ako dosegnemo, svi smo, eto spašeni. A mi to kao ne prepoznajemo. Autor konstatira da moderna civilizacija grca u mukama demokratskog totalitarizma“, kazala je Čengić. Naglasila kako Ratkušićeva knjiga upućuje na traganje za mudrosšću, pogotovo za  mudrošću balkanskih naroda. „ Balkana je rijetka regija u svijetu koja ima sto posto pitku vodu. Svi ratovi u budućnosti biće za vodu, ne za naftu. Zato se stalno pitam šta je s našom mudršću da shvatimo šta nam se to događa i da sačuvamo onaj mali homo satrsiko komadić sebe koji svako od nas posjeduje, imao dvije ,četiri ili sto četiri godine škola. Gdje je taj komadić, to zrnce mudrosti koji  su se znali nositi sa velikom poviješću “, zaključila je Čengić.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine