digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tešanj: Hafiz Zaimović promovirao knjigu „Brak problemi i metodi rješavanja“

Autor: Suljo Djedović Mart 27, 2016 0

U okviru općinske manifestacije „Tešanjsko proljeće“ i projekta Medžlisa IZ-e Tešanj „Dodatnog institucionalnog odgoja i edukacije“  u četvrtak (24.03.2016.)  je, poslije akšam-namaza, u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj održana promocije knjige  „Brak  problemi i metodi rješavanja“ autora hafiza dr. Senaida Zaimovića. Moderator i domaćin na promociji je bio glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, a promotori prof. dr. Ismet Dizdarević  i autor hafiz dr. Senaid Zaimović.

Prof. dr. Ismet Dizdarević se u svom obraćanju osvrnuo na  način pisanja knjige i metodologiju prikupljanja podataka, napominjući pri tome  da su ovakve sveobuhvatne analize doprinijele da autor dođe do veoma zanimljivih spoznaja,  na osnovu kojih, pored iznošenja stanja,  on nudi i rješanja što je jako rijetka pojava kod drugih autora, pa ova knjiga ima i tu dodatnu vrijednost.

Sam autor u svom izlaganju ističe da bračni problemi nisu nova problematika, njih je bilo i bit će. Ali se on bavio istraživačkim radom u aktuelnom trenutku jer se danas brak i porodica drugačije definiše i drugačije doživljava. Stoga je u ovoj knjizi i obradio problematiku koja je sve više zastupljena ne samo kod nas nego i u svijetu zato što je porodica poremećena. Neminovno je da iz tako pogrešnog osnova i pristupa zasnivanju bračne zajednice, dođe do bračnih problema.

Dakle, cilj njegovog istraživanja je bio ispitati i utvrditi raširenost bračnih problema na području BiH, uzroke, vidove, manifestacije i posljedice bračnih problema, nošenje sa problemima i njihovim rješavanjem i gledanje islama na brak, bračne probleme i načine njihovog prevazilaženja.

Tokom provedenog istraživanja autor je utvrdio da je najveći broj razvoda brakova u BiH uzrokovan ekonomskim prilikama.

Knjiga je izašla krajem 2015. godine u izdanju IK „El-Kalem“ Sarajevo, sadrži 354 stranice, tvrdog uveza, a predstavlja originalno naučno djelo iz oblasti bračnog odnosno porodičnog života, nastalo kao rezultat istraživanja i analize ovih pitaja koja je autor provodio nekoliko godina. U knjizi su i broni statistički podaci i grafički prikazi, a ovo je prva njena promocija.  

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine