digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promocija knjige “Hrvatska republika Herceg- Bosna, agresija i zločin”

Autor: S.S. Septembar 01, 2016 0

U Bugojnu upriličena prva promocija knjige “Hrvatska republika Herceg- Bosna, agresija i zločin”

U sklopu obilježavanja 23. godišnjice stradanja Bošnjaka u Vrbanji 1993. godine, u organizaciji Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, Saveza udruženja-udruga logoraša Srednjobosanskog kantona, Udruženja logoraša Općine Bugojno, Udruženja građana Vrbanja ’93 i Medžlisa Islamske zajednice Bugojno, u prepunoj Kristalnoj sali Općine Bugojno, nedavno je (29.07.2016. god.) promovirana knjiga “Hrvatska republika Herceg-Bosna, agresija i zločin” autora Mesuda Here i Fuada Kovača.

Ovom knjigom nastoji se razotkriti idejni i izvedbeni oblik “Herceg-Bosne” s obzirom da su u knjizi sabrani video zapisi, foto materijali, stenogrami razgovora visokopozicioniranih funkcionera i zvaničnika RBiH i RH. Primarni cilj izlaska ove knjige jeste da se javnosti prikaže istina.

Promotori knjige bili su prof. dr. Šemso Tucaković i novinar Sead Omeragić.

“Ovo je prvi istraživački rad u BiH, uopšte poslije rata, radi se o tematici koja nije dovoljno poznata i istražena, i za nju je zainteresovana čitava BiH budući da je utemeljena na historijskoj građi i činjenicama”, kazao je, između ostalog, prof. dr. Šemso Tucaković.

“Istina o događajima u BiH je ono što treba da se zna i da se napiše kao historija ove zemlje. Mislim da će ovo, prije svega hrabro, obimno  i izuzetno djelo, postići svoj cilj”, rekao je novinar Sead Omeragić.

Ova knjiga je svojevrsna hrestomatija, pokazatelj je svega onoga što se u BiH desilo, cijela historija objedinjena je u jednom kvalitetnom štivu počev od “Kulina bana i dobrijeh dana” do posljednje agresije, zločina i etničkog čišćenja sa istoka i sa zapada.

Na 1.000 stranica ove izuzetno vrijedne i luksuzno opremljene knjige, koju su autori pripremali desetak godina, objavljeno je preko tri hiljade imena, dokumenata, fotografija i izjava, a konsultovano je 119 izvora, periodične i dnevne štampe. Njeni recenzenti su prof. dr. emeritus Enver Imamović i dr. Rasim Muratović.

Inače, bila je ovo prva promocija ove knjige koja je nedavno izašla i štampe i za koju vlada veliko interesiranje, a sijedeće promocije su planirane u Mostaru i ostalim gradovima Federacije BiH, ali i van granica BiH.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine