digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Grabus: Uvesti paralelni studij na islamskim fakultetima i zaštiti funkciju imama

Autor: E. Subašić Decembar 11, 2016 0

Na simpoziju Obrazovanje kadrova Islamske zajednice u BiH muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus iznio je nekoliko zanimljivih prijedloga

 

Grabus je postavio i nekoliko pitanja, koja iziskuju dodatne analize, poput pitanja za koja zanimanja se obrazuju kadrovi na islamskim fakultetima te šta je sa disonantnim tonovima i raspravama unutar Islamske zajednice pri sagledavanju povijesne interpretacije islama, koje mogu biti dugoročni izazov za studiranje i izučavanje u obrazovnom sistemu Islamske zajednice, koji se mora zaštiti od bilo kakvih ideologija i sektaških podjela. Grabus je iznio i zanimljive prijedloge poput pararelnog studija s drugim fakultetima, koji bi se organizirao na način da se pod A ili glavni studij izabere studij teologije, a pod B studij žurnalistike, ekonomije itd.

 

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Uredom savjetnika za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u Sarajevu organizirala je 17. novembra simpozij Obrazovanje kadrova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – izazovi i perspektive.

“Imamski odsjek je potcijenjen unutar Islamske zajednice. Osim deklarativnih ponavljanja, kako su imami najvažniji segment Islamske zajednice, nikada nismo uspjeli postići suglasnost o obrazovnom minumimu za imame. Dali smo prednost nekim nepoznatim univerzitetima iz muslimanskoga i nemuslimanskoga svijeta u odnosu na naše islamske fakultete u Bihaću i Zenici“, kazao je Grabus, podsjetivši na negativan kontekst u koji se smještaju imami, odnosno da su to osobe koje se nemaju čime drugim baviti osim imamskim pozivom. “Ja kao hodža dižem svoj glas protiv takvog mentalnog stanja i razumijevanja uloge imama u Islamskoj zajednici“, s pravom je poručio muftija Grabus. Muftija je ukazao i na problem nepoznavanja stranih jezika, zaključivši da imamo i veće intelektualce od Tarika Ramadana, ali zbog nepoznavanja jezika ne možemo prenijeti svoje ideje evropskim zemljama kao što on to radi. Govoreći o bosanskom jeziku muftija Grabus je uočio da ne postoji jezički standard u udžbenicima i djelima koja izdaje Islamska zajednica. Na kraju, muftija Grabus je postavio retoričko pitanje kako nismo uspjeli, u posljednjih četrdeset godina, dobiti deset profesorica, osposobljenih žena koje su završile islamske fakultete, doktorirale, a koje bi mogle govoriti o tekućim pitanjima u kontekstu savremenosti i islama.

 

Cijeli tekst u printanom izdanju

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine