digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U Bugojnu postavljena izložba "Blago koje traje"

U sklopu obilježavanja 507. Dana Ajvatovice u Kulturnom centru princeze Dževhere u Bugojnu, 15.05.2017. godine, otvorena je izložba „Blago koje traje". Autori izložbe su mr. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i Fatima Tinjak, bibliotekar Fonda orjentalistike u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Ova izložba je organizirana i postavljena povodom održavanja jubileja 480 godina postojanja i djelovanja Gazi Husrev–begove biblioteke u Sarajevu. Spomenuta izložba slikom i riječju predstavlja duhovno i kulturno bogatstvo koje ova institucija već stoljećima kontinuirano čuva.


Govoreći o vrijednosti i značaju izložbe, kustos Gazi Husrev–begove biblioteke, Meho Manjgo je istakao:
„U rukopisnom fondu Gazi Husrev–begove biblioteke danas se čuva oko 10 hiljada rukopisa pisanih na arapskom, perzijskom, turskom i bosanskom jeziku. Od mnogobrojnih naslova za ovu izložbu izdvojili smo samo one najvrijednije naslove, kao npr. Rukopis Fail – paše Šerifovića prepisan 1849. godine, zatim prvi đuz Kur'ana koji je prepisan u 16. stoljeću. Ovaj đuz Kur'ana je Mehmed-paša Sokolović uvakufio za džamiju u Sokolovićima. Posebno izdvajamo najstariji rukopis koji se nalazi u Gazi Husrev–begovoj biblioteci. Riječ je o rukopisu Ebu Hamida Muhammeda El Gazalija. Rukopis je napisan 1106. godine i stariji je 83 godine od Povelje Kulina –bana i 300 godina od Sarajevske hagade, rekao je Manjgo"

Posjetitelji izložbu „Blago koje traje" mogu posjetiti u Kulturnom centru princeze Dževhere do 19. maja.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine