digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Posjeta Indiji - Saradnja na restauraciji rukopisa

Autor: Mevludin Kost Maj 23, 2017 0

Na poziv Centra „Noor International Microfilm”, a u organizaciji Fondacije Mulla Sadra iz Sarajeva, delegacija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, od 14. do 19. aprila 2017., boravila je u New Delhiju, u Indiji.  Delegacija, koju je predvodio Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu, a u čijem sastavu su bili mr. Osman Lavić - direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i Mevludin Kost - restaurator i konzervator, imala je priliku upoznati se sa načinom rada centra „Noor”.

Nakon prošlogodišnjeg potpisivanja sporazuma o saradnji između Gazi Husrev-begove biblioteke i centra „Noor International Microfilm” sa sjedištem u Indiji, predstavnici Rijaseta na licu mjesta upoznali su se sa dostignućima Centra „Noor“ na polju konzervacije i restauracije rukopisne građe, ali i iskustvima indijskih domaćina na polju zaštite kulturnog naslijeđa.

U Centru za restauraciju upoznati smo da u Indiji postoji preko 500 000 rukopisa i milioni dokumenata raznih vrsta, koji su većinom na perzijskom jeziku, s obzirom da je do dolaska Engleza u Indiji službeni jezik bio perzijski. Centar „Noor“ osnovan je prije 38 godina s ciljem konzervacije, restauracije i očuvanja kulturnog naslijeđa, ali također proizvodi repromaterijal za konzervaciju i restauraciju (umjesto nabavke skupog japanskog papira), zatim tuševe, ulja i drugi materijal neophodan za restauraciju starog papira, te proizvodnju kožnih uveza za rukopise. Poseban odjel se bavi ispisom kur’anskog teksta u različitim dimenzijama i različitim vrstama pisma. Ovdje se može vidjeti najveći i najmanji ispisani primjerak mushafa na materijalima iz vlastite proizvodnje. Centar razvija i djelatnost izrade minijatura za iluminiranje rukopisnog teksta, te reprint izdanja rukopisa.

U skladu sa ranije potpisanim sporazumom, saradnja sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom se odvija na polju restauracije starog papira i kože, te reprint izdanja rijetkih rukopisa koje posjeduje Biblioteka. Tokom posjete razgovarano je o proširenju saradnje na druge djelatnosti kao što su proizvodnja repromaterijala za restauraciju, obuka kadrova Biblioteke i prijevod i štampanje kataloga rukopisa Biblioteke na engleski i perzijski jezik.

Delegacija je, tokom boravka u Indiji posjetila i veći broj naučnih i kulturnih ustanova i održala niz sastanaka sa njihovim predstavnicima, od čega se izdvaja susret sa predsjednikom Udruženja uleme Indije Maulanom Seyidom Arshadom Madanijem. Udruženje uleme je najutjecajnija muslimanska organizacija u Indiji, osnovana 1919. god.

Ljepota Tadž Mahala

Želja da posjetimo Tadž Mahal ostvarila se već drugog dana boravka. Priključili smo se rijeci turista koja se slijevala od ulaza ka samoj prelijepoj građevini. Uočili smo da su i ovdje mjere predostrožnosti velike i na samom ulazu smo bili podvrgnuti detaljnom pregledu. Bili smo među osam miliona turista – sretnika koji godišnje posjete ovaj prelijepi spomenik ljubavi.  Ništa manje nismo bili impresionirani ni razgledanjem Qutub Minar-a, koji je visok 73 metra, sa spiralnim stepeništem od 379 stepenika. Qutub Minar je minaret koji čini dio kompleksa Qutub, UNESCO-ve svjetske baštine na području Mehrauli u Delhiju.

Posjeta Islamskom nacionalnom univerzitetu

Na Islamskom nacionalnom univerzitetu „Jamia Millia Islamia“ prorektor prof. Talat Ahmed upoznao nas je sa radom ove ustanove, istakavši da studira 70 000 studenata koji izučavaju kako teološke tako i sve druge discipline. Razim Čolić je prisutnim domaćinima govorio o našim dostignućima na polju restauracije i potrebi razmjene iskustava među našim institucijama.

Boraveći u New Delhiju prisustvovali smo i manifestaciji „Dani hazreti Alija“. Arif Muhammed Kan, raniji ministar u Vladi Indije, nakon manifestacije u razgovoru sa članovima naše delegacije iskazao je veliko zanimanje za islam i muslimane u Bosni i Hercegovini.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine