digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dnevnik imama: Isto ili više radimo, a rezultati slabiji

Nedjelja, 03. 05. 2015. - Sjećam se, prošle godine, na dan mektebskog takmičenja, na nivou Muftijstva, bilo je veoma hladno, uz obilje kiše. Neki muallimi, sa svojim kandidatima, su zakasnili, zbog bujica koje su presjekle neke putne komunikacije

Ove godine je sasvim uobičajen proljetni dan. Naša ekipa je, uz pratnju dvojice kolega, otputovala u Tuzlu. Ovog puta nisam bio u mogućnosti biti tamo. Imamo jaku ekipu i nadam se dobrom rezultatu. Međutim, naš plasman je bio ispod očekivanja – zauzeli smo sedmo mjesto od 23 ekipe. Bolji je nego prošle godine, ali nikako dobar, kao ranijih godina. Pregledam dokumantaciju i ustanovljujem da smo u periodu od četiri godine (2000. – 2003.) bili dva puta prvi i dva puta treći. A posljednjih godina nikako da se probijemo u vrh.

Već odavno se bavim ovom temom. Najlakše je, uvijek, prebaciti odgovornost na neku drugu stranu. Tražiti krivca negdje tamo. Ali to najčešće nije cijela istina. Dakle, i do nas je. Međutim, ne mogu se oteti utisku da je sve ovo, u neku ruku postalo parada. Znam moje muallime, pratim njihov rad već više od dvadeset godina. Ne rade nimalo slabije danas, nego kada smo osvajali prva mjesta. Čak bih mogao kazati da rade i bolje. Ali po ovim parametrima, mi smo sada manje uspješan Medžlis.

Pitam se šta je sa ostalom našom mektebskom djecom. Nema nikakve sumnje da je mnogo važnije kakva nam je ta većina u odnosu na ovaj mali uzorak. Ako neko misli, da je ovaj uzorak indikator općeg stanja, vara se. Bojim se da je sva ova priča prešla u neku fazu ekspertizma. Neprestano podižemo kriterije za najbolje kandidate (posebno iz kiraeta), a ostali su tamo gdje su bili i prije 15 - 20 godina. To vam je otprilike, kao u slučaju automobila. Najbolji kandidat nekad i sad, je kao kao najbolji golf u to vrijeme i danas. A ostala naša djeca, polaznici mektebske nastave, se i danas „voze“ u golfu jedan i dva.

Cijeli tekst u Preporodu od 15. maja

 

Bilježio: Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ Brčko

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine