digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Odgoj Jusufa, a.s., kao uzor današnjim roditeljima (2)

Autor: Nedim Botić Maj 29, 2015 0

Sad ćemo navesti samo neke smjernice roditeljima izvedene na osnovu prethodno navedenih časnih ajeta iz Allahove Knjige:

 

  1. Pričajte s vašim djetetom

Ovaj savjet zvuči kao nešto nešto što ne moramo i naglašavati, ali je trenutno stanje u muslimanskim domovima takvo da je komuniciranje među roditeljima i djecom narušeno u velikoj mjeri. Majke imaju mnoštvo obaveza tokom dana, to svi znamo.

Žena nosi teret kućanskih poslova, pripremaju obroke, čiste kuću i provode najviše vremena s djecom. Zašto ne pokušati pa iskoristiti dodatno to vrijeme da popričate s svojim čeljadetom? Dok slažete odjeću ili dok sklanjate suđe nakon ručka ili večere, upitajte dijete kako mu je dan protekao, je li mu se desilo nešto lijepo ili ga nešto muči. A otac, sljedeći put kad ode po dijete u školu i doprati ga kući, neka ga upita kako mu je protekao dan, ko su mu prijatelji, ko mu je najdraži učitelj.

Roditelji (i babo i majka) neka se obavežu jedno drugom da će naći vremena za svoje dijete kada im dođe s nekim problemom. Ako se ima želje, naći će se i vrijeme. Naravno, tokom dana ili posla, nećete uvijek moći pronaći vrijeme, ali se potrudite koliko možete, jer Uzvišeni ne opterećuje insana više nego što je u mogućnosti.

Kada vam dijete dođe da o nečemu s vama popriča, iskoristite tu priliku za da'wu; nastojte da u toku razgovora u njegovom srcu posadite zrno, koje ćete u kasnijim razgovorima zalijevati blagim i milostivim riječima. Niti ne pokušavajte da dijete odjednom opteretite s više nego što može podnijeti; samo ćete postići suprotan efekat.

Dijete mora imati slobodu da iskaže svoju naklonost, ono mora imati razumijevanje svojih roditelja za svoje osjećaje, kao što mora naučiti kako da se izbori s negativnim emocijama. Nažalost, mnogo roditelja se skoncentriše samo na obezbjeđivanje materijalnih potreba djeteta, zanemarujući njegove duhovne i emocionalne potrebe.

  1. Slušajte svoje dijete

Odvojite vrijeme za iskreno saslušate svoje dijete; uvažite njegove prigovore, brige, a i pohvalite ono što je dobro učinio. Ovaj čin vam pomaže da s vašim djetetom ostvarite vezu. Djeca imaju potrebu da se osjećaju bitnima i da imaju nekoga kome je stalo do njihovih potreba, problema i želja. U osnovi se sve vraća na važnost primjene islama u SVAKODNEVNOM ŽIVOTU, na istinsku primjenu njegovih načela i konstantan rad na unapređenju samih sebe i drugih.

Vrijednost nekog čovjeka se mjeri prema njegovim ambicijama. Ukoliko naš suprug, supruga ili dijete žele da nešto postignu u životu, nemojmo ih odmah osuđivati već ih podržimo u namjerama; pa makar to značilo da ponekad žrtvujemo neki svoj zahtjev radi te osobe. Na kraju, ne zaboravimo da sve ono što s ljubavlju i pažnjom, u ime Allaha Jedinog, učinimo za nekog od svojih bližnjih, neće biti zaboravljeno, već će samo povećati vašu međusobnu ljubav i harmoniju.

 

  1. Provedite dio vremena s svojim djetetom

Ovaj savjet ne znači da vam je potrebno mnogo planiranja, vremena ili novca kako biste bili s svojim djetetom. Imate mnoštvo mogućnosti na koja možete otići, a bez troška:

  • Povedite dijete s sobom u trgovinu.
  • Otiđite s njim do igrališta i, zašto da ne, igrajte se njim.
  • Prošetajte se po parku.
  • Povedite dijete s sobom na islamsko predavanje (pod uvjetom da nećete time remetiti mir ostalih).

ZAPAMTITE: vi ste centar pažnje svoga djeteta. Učinite neka i ono osjeti da i vi želite biti s njim, kao što je ono željno vas.

  1. Budite strpljivi i blagi prema vašem evladu

Strpljivost i blagost kao osobinu odgajatelja Uzvišeni Allah, tebareke we te'ala, spominje u slijedećem ajetu: „Strpljivo podnositi i praštati – tako treba svaki pametan postupiti.“ (Kur'an, Eš-Šura, 43.)

Biti strpljiv i blag u ophođenju s svojim djetetom je svakako častan čin koji bi svim roditeljima trebao postati navikom. Djeca najbolje uče na primjeru svojih roditelja. Ukoliko se sustegnete od ružnih riječi i ljutnje, kako međusobno tako i prema djeci, dajete im primjer kako se musliman i muslimanka ponašaju. Gledajući vas kako izlazite na kraj s konfliktnim situacijama, djeca uče kako da i ona postupaju u životu.

Svi ovi savjeti imaju jednu zajedničku crtu: moramo biti tu za svoju djecu. Biti pastir je velika odgovornost. Nastojmo da popravimo naš odnos spram naših porodica, jer će nas Uzvišeni na Sudnjem danu pitati o tome kako smo proveli vrijeme u ovom životu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine