digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Važnost aktivnog učešća medžlisa u izradi odluka o mezarjima

Autor: Fikret Čelenka Avgust 21, 2015 0

Stotinama godina posmatramo kako nam oduzimaju vakufsku imovinu. Nekada se nismo mogli ni suprotstaviti, a ni zaštititi tu imovinu.

Dešavalo se i to da smo bez imovine ostajali zbog našeg nemara, pa kad nam oduzmu svi su drugi bivali krivi osim nas samih. Država, entiteti, općine, mjesne zajednice, pa čak pravna i fizička lica nerijetko su se razvijali, širili i uvećavali svoju imovinu na račun vakufa. Iako živimo u 21. stoljeću, i danas veoma često svjedočimo takvim situacijama. Danas makar imamo priliku da se borimo za našu imovinu, da je zaštitimo koristeći sva moguća legalna i dozvoljena sredstva. Osim toga, preuzeli smo emanet i pred Bogom i pred ljudima da ćemo štititi, braniti i unaprjeđivati naše vakufe, i to nas dodatno obavezuje da konstantno budemo budni, da pratimo aktuelna dešavanja, te da blagovremeno reagiremo na sve pokušaje ugrožavanja, uništavanja ili otimanja vakufske imovine. Imajući u vidu mnogobrojne probleme s kojima se suočavamo danas, a sa željom i namjerom da zaštitimo vakufsku imovinu, odlučili smo da podijelimo naša iskustva vezana za donošenje odluka koja se odnose na mezarja i pogrebne djelatnosti. Vjerujemo i nadamo se da će se mnogi okoristiti našim iskustvima, te biti među onima koji budno prate sva dešavanja i tako štite vakufsku imovinu od svakog vida ugrožavanja ili, ne daj Bože, oduzimanja.

Primjer Medžlisa IZ Prnjavor

Medžlis IZ Prnjavor, odnosno mi koji smo uposleni u njemu i koji ga vodimo, odlučni smo da uzmemo aktivno učešće u svim stvarima koje se tiču ili na neki način utječu na normalan rad našeg Medžlisa. U proteklom periodu kad god smo bili u mogućnosti aktivno smo se uključivali u projekte koje je vodila lokalna zajednica ili neke nevladine organizacije, a koje su imale za cilj popravljanje i unaprjeđenje ambijenta u kojem živimo kao aktivni članovi društva. Koliko je bitno aktivno učestvovati i pratiti rad lokalnih zajednica, posebno u sredinama gdje Bošnjaci nemaju svojih predstavnika u Skupštini općine kao što je slučaj i sa Prnjavorom, predstavit ćemo i pokazati kroz proces donošenja i usvajanja prvo nacrta, a zatim i prijedloga Odluke o grobljima i pogrebnoj djelatnosti na području Prnjavora.

Na samom početku želim naznačiti da je Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatosti koji je donešen u NS RS 2013. god. obavezao lokalne zajedice da moraju donijeti odluke koje reguliraju ovu oblast. Općina Prnjavor u proceduru donošenja ove odluke je krenula u proljeće ove godine, a zbog toga što nemamo svoje predstavnike u lokalnom parlamentu o njoj smo obavješteni tek kad smo je vidjeli na web sajtu općine Prnjavor u formi Nacrta kao jednu od tačaka dnevnog reda lokalne skupštine.

Nakon usvajanja Nacrta i objavljivanja termina javne rasprave, Medžlis IZ Prnjavor se aktivno uključio s ciljem popravljanja po Islamsku zajednicu negativnih prijedloga u izradi prijedloga i amandmana na nacrt. S obzirom na specifičnost materije obavijestili smo Vakufsku direkciju koja se odmah uključila u rješavanje pitanja, te nakon analize Nacrta Odluke pripremila prijedlog izmjena koje je dostavila Medžlisu, da bi Medžlis zvaničnim putem uputio te primjedbe Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove koji su na kraju i uvaženi. Koliko je bitno za svaki medžlis da uzme aktivno učešće pokazat ćemo kroz sljedećih nekoliko primjera, a prije toga ćemo samo kazati da kontinuirano neučestvovanje znači i mogućnost donošenja po Islamsku zajednicu nepovoljnih zakona, odredbi i odluka. Islamska zajednica kao institucija koja poštuje zakone, morala bi da provodi i odluke koje su na njenu štetu, a sve zbog nezainteresiranosti medžlisa da se u saradnji sa lokalnim vlastima potrude da budu donešene i usvojene odluke koje ne nanose štetu IZ.

U Nacrtu odluke je u svim medžlisama, odnosno lokalnim zajednicama predložen identičan prijedlog koji u formi nacrta glasi: „Гробље је комунални објекат којим управља јавно предузеће или који је Скупштина општине Прњавор дала на управљање и одржавање привредним друштвима, вјерској заједници или удружењу грађана ради обављања погребне дјелатности, у својини општине Прњавор, осим гробаља вјерских заједница, која су у њиховом власништву.“

Ko što se vidi na ovom primjeru, da nismo uzeli aktivno učešće došli bismo u situaciju da nam općina daje na upravljanje ono što je već naše i čime mi već upravljamo. Na naprijed navedeni prijedlog smo uložili slijedeći amandman:“Grobljima u vlasništvu vjerskih zajednica upravljaju vjerske zajednice.Vjerske zajednice samostalno kroz svoje akte određuju pitanje upravljanja grobljima, pitanje prodaje i održavanja grobnog mjesta, naknade za grobno mjesto, uređenje, održavanje, izgleda nadgrobnog spomenika, postavljanje i uklanjanje nagrobnih spomenika, izvođenje radova u grobljima i druga značajna pitanja.Uprava groblja nema nadležnost nad grobljima koja su u vlasništvu vjerskih zajednica.“

 

Cijeli tekst u printanom izdanju od 15. avgusta

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine