digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif
×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/vijecnica

×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/vijecnica

Foto galerija: Na današnji dan je zapaljena Vijećnica

Autor: Avgust 25, 2015 0

Gradska vijećnica se nalazi u Sarajevu nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda građen u pseudo-maurskom stilu

U ovom stilu rađena je većina objekata što ih je u Sarajevu ostavila austrougarska vlast, a sinonim je za austrougarski period u Bosni i Hercegovini i zaštitni znak tog vremena. Prvi projekat je uradio Karlo Paržik, a kako se ovaj nije svidio ministru Benjaminu Kalaju, izrada novog je povjerena Alexandru Witteku, a kasnije Ćirilu Ivekoviću.

Vijećnica je bila i ostala simbol Sarajeva. Mnogi dnašnji intelektualci i akademici su provodili svoje studentske dane u čitaonici ove zgrade koja je kasnije, nakon Drugog svjetskog rata, pretvorena u Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku. 

Srpski agresori su Vijećnicu zapalili 25. avgusta 1992. godine. Dio knjiga je spašen, ali brojne neprocjenjive knjige i rukopisi su nestali u plamenu. Nakon agresije na BiH Austrija je sanirala zgradu i stabilizirala kako ne bi došlo do rušenja, a konačno je obnovljena i svečano otvorena 9. maja 2014. godine na Dan Evrope i Dan pobjede nad fažizmom. 

Prilikom svečanog otvaranja u javnosti je pokrenuta rasprava da li treba ostaviti ploču na ulazu u Vijećnicu na kojoj stoji da su je zaplili srpski zločinci.

{gallery}vijecnica{/gallery}

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine