digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Odbor za obilježavanje 11. jula u Luksemburgu izdao saopštenje povodom odluke VSTV-a o zabrani hidžaba

Autor: Februar 22, 2016 0

Odbor za obilježavanje 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici sa sjedištem u Luksemburgu reagovao je putem saopštenja povodom odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine o zabrani nošenja vjerskih obilježja službenicima pravosudnih institucija

 

U izdatom saopštenju, Odbor za obilježavanje 11. jula izražava svoje neslaganje i zatečenost odlukom VSTV-a kojom se na grubi način krše ljudska i vjerska prava građana Bosne i Hercegovine.
 
– Odluka VSTVA-a o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, strašno podsjeća na mnoge totalitarističke režime iz prošlosti koji su na isti ili sličan način nastojali ograničavati vjerske slobode svojih građana, stoji u izdatom saopštenju.
 
– Živimo i radimo u multikulturalnoj zemlji koja se nalazi u srcu Evrope i koja ima dužu tradiciju sekularizma nego li naša Bosna i Hercegovina, međutim, do sada nije zabilježena praksa zabrane vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama, stoji između ostalog u obrazloženju.
 
U nastavku, Odbor za obilježavanje 11. jula koji okuplja oko 17 udruženja u Luksemburgu, izražava svoju zabrinutost povodom navedene zabrane hidžaba, te ističu da se hidžab ni u kojem slučaju ne smije reducirati na vjersko obilježje, već se isti od strane vjernica doživljava kao vjerska obaveza, te predstavlja, što je također opšte poznato, identitet žene muslimanke.
 
U zaključku, Odbor za obilježavanje 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, oštro osuđuje odluku VSTV-a, te poziva relevantne državne institucije Bosne i Hercegovine, nevladin sektor, i svakog pojedinca koji drži do ljudskih i vjerskih prava, da poduzmu sve kako bi nerazumna i diskriminirajuća odluka VSTV-a kojom se krše prava svih građana Bosne i Hercegovine, a osobito Bošnjaka shodno činjenici da je ista direktno uperena protiv hidžaba, u što skorijem vremenu bila ukinuta.
 
– Zar nakon genocida u našoj Bosni i Hercegovini, VSTV može donijeti odluku kojom će se majkama, kćerima i sestrama šehida oduzeti najosnovnija ljudska prava, te će im se u pravosudnim institucijama naše zemlje trgati hidžabi sa glava, pitaju se na kraju saopštenja aktivisti Odbora za obilježavanje 11. jula, sa sjedištem u Luksemburgu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine