digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muslimansko reagiranje na blasfemiju: historijski primjeri i pouke

Autor: Fikret Karčić Februar 03, 2015 0

Kako su muslimanske države kroz historiju reagirale na izazov blasfemije, šta je ta reakcija donijela, te kako na taj izazov danas reagiraju pojedine vjerske zajednice na Zapadu

 

Slučaj satiričnog francuskog magazina Charlie Hebdo, koji uključuje objavljivanje karikatura Muhammeda, a.s., teroristički napad na novinare i policajce koji su ih čuvali, ponovno objavljivanje karikatura i proteste muslimana širom svijeta na sve ovo otvorio je pitanje muslimanskih reakcija na blasfemiju. Ovo nije prvi ovakav slučaj u Evropi, odnosno na Zapadu, s kojim se suočavaju muslimani. Kako je poznato 1989. Salman Rušdi je objavio roman Satanski stihovi, a 2005. danski list Jyllands-Posten objavio je karikature Muhammeda, a.s. Muslimanske reakcije na ove slučajeve uključivale su: fetvu ajetullaha Homeinija o smrtnoj kazni za Selmana Rušdija, spaljivanje romana, demonstracije, pokušaj sudskog progona autora itd. U slučaju danskih karikatura desile su se protestne demonstracije, napadi na diplomatska predstavništva Danske, bojkot danskih proizvoda itd. U slučaju Charlie Hebdo desio se teroristički napad i demonstracije. Ove reakcije su se dešavale kako u Evropi, odnosno na Zapadu tako i u muslimanskim zemljama. Ono što se uočava jeste da među muslimanima u Evropi tokom posljednjih dvadeset pet godina nije došlo do ozbiljnog razmatranja pitanja kako reagirati na vrijeđanje vjerskih svetinja u okviru demokratskih država.

U tom smislu ovaj tekst ima za cilj da pruži kratak pregled historijskih reakcija muslimana na izazov vrijeđanja vjerskih svetinja, odnosno blasfemije, te uvid u reagiranja drugih vjerskih zajednica na isti izazov na Zapadu u savremeno doba.

Reakcija putem krivičnopravnih sankcija

U situacijama kada se blasfemija desila u okviru historijskih muslimanskih država u kojima je važilo šerijatsko krivično pravo reakcija na blasfemiju je bila putem krivičnih sankcija. Za vrijeđanje Boga, Božijeg Poslanika, meleka i drugih svetinja bila je zaprijećena smrtna kazna. Ova reakcija nije specifična samo za islam, nego su se i druge objavljene religije štitile na taj način u vrijeme kada je njihovo vjersko pravo bilo dio državnog prava.

Kao primjer muslimanskog reagiranja na ovaj način uzećemo dva slučaja: slučaj tzv. Kordopskih mučenika iz 9. stoljeća i slučaj tzv. jerusalimskih mučenika iz 14.vijeka. (O ovom fenomenu u literaturi na južnoslovenskim jezicima može se više vidjeti kod Ivana Jurkovića, „U potrazi za slavom mučeništva? Sv. Nikola Tavelić i martirski pokret u Cordobi – razlike i sličnosti“, Croatica Christiana Periodica, g. XXXVII, Zagreb 2013, br. 72, str.1-19)

 

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 15.02.2015.g.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine