digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Islam između pretjerivanja i zanemarivanja

Autor: Azmir Jusufi, Prizren Novembar 25, 2016 0

Ekstremizam označava zatezanje i pretjerivanje u nekim postupcima i odstupanje od sredine i pravde u njima. Istina u ovom pitanju je sredina između zanemarivanja i pretjerivanja ili između izbjegavanja i ekstremizma, dok i jedna i druga vrsta postupaka zaslužuju ukor.

Islamski učenjaci su rekli: "Ne postoji naredba sa kojom nas je Uzvišeni Allah obavezao, a da sa njom prokleti šejtan ne uznemirava vjernike na dva načina: ili ih njome tjera u pravcu ekstremizma i pretjerivanja, ili u pravcu zanemarivanja i izbjegavanja. A desi se da oboje budu prisutni kod određene osobe...".

U tom smislu čovjek je ili nesavjestan i nemaran, ili je ekstremista i ekscesan. Osim malog broja ljudi, većina njih su prevazišli ove dvije doline: dolinu zanemarivanja i onu pretjerivanja i izbjegavanja. Malobrojni su oni koji su ostali stabilni na putu Allahovog Poslanika, a.s., i njegovih ashaba.

Ekstremizam u vjeri

Treba napomenuti da su pretjerivanje i ekstremizam više štetni od zanemarivanja i izbjegavanja. Ekstremizam je nešto što je u suprotnosti sa tolerancijom islama i otuđuje ljude od pravog razumijevanja i pristupa njemu. Ekstremizam je i jedan od razloga za izlazak iz vjere. U isto  vrijeme, on dovodi do slabljenje Ummeta i njegovog uništenja, te vladavine neprijatelja nad muslimanima.

Islam je izgrađen na konceptu olakšavanja i uklanjanja nelagodnosti i poteškoća. Poslanik,a.s., je opisao islam kao tolerantnu i lahku religiju. Imam Ahmed prenosi od Aiše,r.a., da kada su Etiopljani imali predstavu u džamiji, a ona ih je gledala, Allahov Poslanik, a.s., je rekao: "Neka znaju židovi da se u našoj vjeri ima prostora i ja sam poslat sa pravom i tolerantnom vjerom. " Muhammed, a.s., kada bi slao svoje ashabe negdje, govorio bi im: "Olakšavajte, a nemojte otežavati...".

Od najvažnijih karakteristika naše veličanstvene vjere i od izvanrednih karakteristika našeg Ummeta milosti su sredina, ravnoteža i pravednost, kako kaže Allah Uzvišeni u Kur'anu: "I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu..." (El-Bakare, 143). Dakle, zajednicu srednjeg puta između zanemarivanja i pretjerivanja u svim temeljima vjere i granama Šerijata. Islam – Allahova vjera je između ekstremizma i nemarnosti, između ekstremiste i nemarnog čovjeka, te kao praiskonska religija promovira toleranciju i srednji put, a svoje sljedbenike podučava umjerenosti i sredini (ummetun vesatun) između kojekakvih religijskih grupacija i sekti.

Muhammed, a.s., u jednom hadisu, kojeg bilježi Muslim, kaže: "Propali su ekstremisti, propali su ekstremisti, propali su ekstremisti...!" Dakle, propali su oni „koji su se udubili u prekomjernost i ekscesivnost, koji su prešli sve granice u riječima i djelima“, kao što kaže En-Nevevi u svom objašnjenju ovog hadisa.

U Sahihu imama Buharije nalazi se hadis u kojem se kaže: "Zaista je ova vjera jednostavna i lahka, te svako ko bude ustezao u njoj samo što će je otežati, zato ispravljajte stvari, približujte (a nemojte udaljavati ljude od nje) i obveselite (ljude s njom)!" Ibn Hadžer, komentarišući ovaj hadis, je rekao: "Njegovo značenje je da niko ne pretjeruje u pitanjima vjere izbjegavajući tako mehkoću jer će se onda umoriti, zaustaviti i ostati nemoćan, stoga je Poslanik, a.s., na kraju hadisa naredio pravdu i usklađivanje sa sredinom, u cilju da bi se realizirala stabilnost u vjeri, bez prekida i kašnjenja."

Cijeli tekst u printanom izdanju

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine