digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bugojno: Osnovan Općinski odbor za međureligijsku saradnju

Autor: A. Mandžić Novembar 30, 2016 0

U zgradi općine Bugojno, u utorak, 29. novembra održan je osnivački sastanak Općinskog odbora za međureligijsku saradnju.

Uz domaćina sastanka načelnika bugojanske općine Hasana Ajkunića, prisustvovali su predstavnici Međureligijskog vijeća, izvršni sekretar Emir Kovačević i stručna saradnica Olivera Jovanović, te čelni ljudi tri vjerske zajednice u Bugojnu : Vehid ef Arnaut, ispred Islamske zajednice, fra Zoran Tadić, ispred Rimokatoličke crkve i paroh Slaviša Đurić, ispred Srpske pravoslavne crkve.

          -Saradnja tri vjerske zajednice u Bugojnu je izuzetno dobra i mnogima bi mogla poslužiti za primjer. Na to sam ponosan. Mislim da je veoma korisno da se formira Međurelogijsko vijeće općine Bugojno i biće prepoznato kroz budžet , a sve na kraju u korist naših građana- poručio je načelnik Ajkunić.  

          Olivera Jovanović stručna saradnica Međureligijskog vijeća pozdravila je veoma dobru saradnju vjerskih zajednica u Bugojnu, naglasivši kako će kroz novoformirani odbor biti otvorena mogućnost za još bolju saradnju. 

          Emir Kovačević, izvršni sekretar Međureligijskog vijeća BiH, predstavnicima tri vjerske zajednice ovom prilikom uručio je po primjerak Pravilnika o radu općinskog odbora za međureligijsku saradnju.

         -Petu godinu sam na službi ovdje u Bugojnu i mogu kazati da je međureligijska saradnja u ove četiri godine veoma dobra. Raduje me što će ovo dobiti i formalni oblik i što ćemo imati priliku poboljšati naš međuvjerski dijalog - riječi su fra Zorana Tadića.

          Za prvog predsjedavajućeg imenovan je Vehid ef Arnaut, a po Pravilniku o radu odbora za međureligijsku saradnju predsjedavajući će na toj funkciji ostati godinu dana. Do sada je na području naše zemlje formirano 12 općinskih odbora za međureligijsku saradnju, a pored Bugojna to će uskoro uslijediti još u Novom Travniku i Foči.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine